Tomo Križnar izpuščen iz južnosudanskega zapora

Slovenskega humanitarnega delavca in aktivista Toma Križnarja so izpustili iz južnosudanskega zapora in se v prihodnjih dneh vrača v domovino, so danes potrdili na zunanjem ministrstvu. Drugih podrobnosti za zdaj niso razkrili, po vsej verjetnosti zaradi njegove varnosti. Križnar je bil aretiran 19. maja.

Slovenskega humanitarnega delavca in aktivista Toma 
Križnarja so izpustili iz južnosudanskega zapora in se v 
prihodnjih dneh vrača v domovino. Foto: Maja Pertič
Slovenskega humanitarnega delavca in aktivista Toma Križnarja so izpustili iz južnosudanskega zapora in se v prihodnjih dneh vrača v domovino. Foto: Maja Pertič

LJUBLJANA > Zunanje ministrstvo je o priprtju Križnarja pred dobrim tednom dni obvestila njegova soproga. Takoj zatem so stopili v stik s slovenskim veleposlaništvo v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo v Južnem Sudanu. Križnarja je obiskal nemški diplomat, ki je preveril razmere v zaporu v prestolnici Juba.

Zunanje ministrstvo je južnosudanskim oblastem posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čimprejšnjo in čim ugodnejšo rešitev primera. Česa je bil osumljen, uradno ni znano.

Kot je v petek povedala vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na MZZ Jožica Bračun Bokor, naj bi Križnarju zasegli kamere, poleg tega naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem območju, vendar te informacije niso bile uradno potrjene.

61-letni aktivist in humanitarni delavec je bil že večkrat zaprt v tujini. Leta 2006 je bil zaprt v Sudanu, kjer je v zaporu v kraju El Fašir preživel približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Po diplomatskem posredovanju Slovenije ga je sudanski predsednik Omar al Bašir pomilostil.

Leta 2003 je bil zaprt tudi v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja.

STA


Najbolj brano