Znova odprli razpravo o plačevanju rtv-prispevka

Odbor DZ za kulturo se je na današnji seji seznanil s poročilom Slovenske tiskovne agencije (STA) ter poročilom o delovanju nadzornega sveta Radiotelevizije (RTV) Slovenija. Ob tem se je znova odprla razprava o (ne)pristranskosti javne radiotelevizije ter pozivih k neplačevanju rtv-prispevka.

Poslanka SDS Eva Irgl je na vodstvo RTVS naslovila 
vprašanje, kaj peticija za neplačevanje prispevka pomeni za 
delovanje javne radiotelevizije. Foto: STA
Poslanka SDS Eva Irgl je na vodstvo RTVS naslovila vprašanje, kaj peticija za neplačevanje prispevka pomeni za delovanje javne radiotelevizije. Foto: STA

LJUBLJANA > Glede slednjega je namreč poslanka SDS Eva Irgl na vodstvo RTVS naslovila vprašanje, kaj peticija za neplačevanje prispevka pomeni za delovanje javne radiotelevizije. Direktorica TVS Ljerka Bizilj je pozive k neplačevanju prispevka označila kot skrajno neodgovorne ter poudarila, da TVS deluje profesionalno in spoštuje zakonodajo.

Očitki o političnem ravnanju oziroma nepristranskosti RTVS

Da so pozivi k neplačevanju prispevka neodgovorni, so v razpravi opozarjali tudi koalicijski poslanci. Po besedah Branislava Rajića (SMC) pobude o neplačevanju prispevka prihajajo "iz vrst tistih, ki se sklicujejo na domoljubje in državljansko zavest", hkrati pa rušijo "trdnjavo nacionalne identitete". Tudi Marija Bačič (SD) je opozorila, da je javna RTV eden izmed stebrov demokratične ureditve, zato je nesprejemljivo, da del politike načenja ta steber.

V razpravi je bilo slišati tudi očitke o političnem ravnanju oziroma nepristranskosti RTVS. Irglova je denimo opozorila, da RTVS večkrat ne deluje v skladu zakonom, sploh kar se tiče parlamentarnega programa. Sporno se ji zdi, da TV Slovenija ni prenašala sej nekaterih delovnih teles DZ. Biziljeva je očitke o nespoštovanju zakona zavrnila ter za en primer, ko seja delovnega telesa ni bila v celoti predvajana, pojasnila, da je šlo za napako na strežniškem sistemu.

“Kadrovsko hermetično zaprti”

Po besedah predsednika programskega sveta Mirka Štularja pa se nekatere takšne napake prepogosto dogajajo. "Parlamentarni program mora ustrezno pokrivati parlamentarno dogajanjem tu ne more biti nobenega opravičila," je dejal.

Poslanci SDS so sicer ravno danes na predsednika odbora za kulturo naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali "pristranskost poročanja na RTV Slovenija".

Ob predstavitvi poročila je namestnica predsednika nadzornega sveta Irena Ostrouška med drugim izpostavila finančni načrt zavoda za letošnje leto, ki ga najbolj zaznamuje sistemsko reševanje statusa pogodbenih sodelavcev. Tudi o tej temi se je seji odbora odprla razprava, saj je nekatere poslance zanimalo, kaj to pomeni za kakovost produkcije RTVS. Direktorica TVS Biziljeva je ob tem opozorila, da so v javnem zavodu trenutno "kadrovsko hermetično zaprti", kar bo treba urediti.

STA


Najbolj brano