Umrl je slovenski glasbenik Tomaž Lorenz

Ponoči je v 72. letu starosti po težki bolezni umrl slovenski glasbenik Tomaž Lorenz, so sporočili iz družinskega kroga. Deloval je kot solist na violini, bil pa je član različnih komornih skupin ter del bratovskega tria Lorenz. Krstno je izvedel več kot sto slovenskih solističnih in komornih del, poučeval je na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Umrl je Tomaž Lorenz. Foto: STA
Umrl je Tomaž Lorenz. Foto: STA

LJUBLJANA > Tomaž Lorenz je zaključil podiplomski študij violine in komorne igre na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je tudi poučeval. Kot pedagog je več kot štiri desetletja navduševal mlade nad skupnim muziciranjem. Pod njegovim mentorstvom so nastale številne komorne skupine. Zanje je pripravljal tudi poletni tečaj Glasbeni julij na Obali.

Komorni glasbi se je, je povedal pred leti, posvetil preprosto zato, ker je sam komorni glasbenik že od mladih let. Že kot mladenič je, skupaj s pianistom Primožem in violončelistom Matijo, začel igrati v bratovskem triu Lorenz, kasneje se je javil na razpis takratne srednje glasbene šole za profesorja komorne igre. Ob pedagoškem delu je poleg v triu Lorenz muziciral v različnih komornih zasedbah.

Krstno je izvedel več kot sto slovenskih skladb, tako solističnih kot komornih. Prejel je več nagrad in priznanj, med drugim tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado ter Škerjančevo diplomo za pedagoške dosežke. Bil je častni član Društva slovenskih skladateljev in Glasbene mladine ljubljanske.

STA


Najbolj brano