Ljubno skakalo od veselja po zaslugi Vtičeve in Rogljeve

Slovenske smučarske skakalke so bile že nekajkrat blizu prvim stopničkam na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji, danes pa so jih le dočakale. Maja Vtič je prvo od dveh tekem končala na prvem mestu, Špela Rogelj je bila tretja. Med obe se je vrinila Japonka Sara Takanashi, vodilna v skupnem seštevku.

Maja Vtič
Maja Vtič 

LJUBNO OB SAVINJI > Maja Vtič je to zimo najboljša Slovenka, današnja zmaga je njena prva, sploh prvo je osvojila Rogljeva na tekmi v Lillehammerju 2014. Sicer pa je to peta uvrstitev Vtičeve na zmagovalne stopničke, druga je bila v Zau letos in v Lillehammerju lani, tretja je bila prav tako letos v Zau in v Hinzenbachu leta 2014. Tudi Rogljeva je danes petič stala na zmagovalnem odru, poleg zmage na Norveškem ima še tri tretja mesta (Hinzenbach 2015, Zao 2015, Sapporo 2015).

Poleg Špele Rogelj in Vtičeve je do zdaj zmagala še ena Slovenka. Leta 2005 je slavila Monika Pogladič, najboljša je bila v nemškem Baiersbronu, takrat še v celinskem pokalu, ko je bila to najvišja raven ženskih skokov.

Vtičeva je že prvi skok na tekmi opravila z odliko in poskrbela za navdušenje številnih navijačev v izteku prenovljene ljubenske skakalnice.

Vtičeva je šele druga tekmovalka v sezoni 2015/16, ki je premagala Saro Takanashi; ta je na 13. tekmah zmagala 11-krat, v hrbet je Japonka gledala še Avstrijko Daniel Iraschko-Stolz, ki je bila prva v Nižnem Tagilu.

Junakinja prvega dne na Ljubnem je bila tudi Rogljeva. Po odlični lanski sezoni se je v letošnji precej lovila, na zadnjih tekmah pa pokazala, da se vrača “stara, dobra” Rogljeva.

Slovenke so na prvi tekmi v Zgornji Savinjski dolini dosegle lep ekipni uspeh. Vseh šest se jih je uvrstilo na tekmo in nato v finale. Katja Požun je končala na osmem mestu, debitantka v svetovnem pokalu, 15-letna Nika Križnar je bila 14. Urša Bogataj je osvojila 16., Eva Logar pa 21. mesto.

V nedeljo bo Ljubno gostilo še drugo tekmo, ki se bo začela ob 14. uri, ob 12.45 bodo kvalifikacije.

STA


Najbolj brano