V Vili Vipolže razstavlja Tomaž Perko

Vila Vipolže bo slovenski kulturni praznik obeležila z odprtjem prve večje razstave po oktobrski stalni razstavi o zgodovini dvorca. Tokrat bo obiskovalcem do konca februarja na voljo izbor več kot dvajsetih del priznanega akademskega slikarja Tomaža Perka, med njimi tudi vili predhodno podarjena portreta briške kulturne ikone Alojza Gradnika.

Vila Vipolže bo slovenski kulturni praznik obeležila z odprtjem 
prve večje razstave po oktobrski stalni razstavi o zgodovini 
dvorca. Foto: Leo Caharija
Vila Vipolže bo slovenski kulturni praznik obeležila z odprtjem prve večje razstave po oktobrski stalni razstavi o zgodovini dvorca. Foto: Leo Caharija

DOBROVO > "Njegov izraz izhaja iz človeka in je njemu samemu tudi namenjen. Perko gradi svoje slikarske teme na vsem razumljiv način. V tem bogatem ustvarjalnem obdobju je razvil specifičen topel kolorit, ki daje tudi notranjo toplino slikam. Zanj naslon na žlahtno preteklost pomeni iskanje določenih vzvišenih ciljev in morda tudi idealov, ki jih naša, vse bolj brezdušna sedanjost, izgublja in zapravlja vse po vrsti v svojem neustavljivem procesu iskanja novega," je ob odprtju razstave o slikarju zapisal umetnostni zgodovinar Iztok Premrov.

Akademski slikar s svojimi deli bogati slovenski kulturni prostor že 45 let. Njegova dela so v številnih zbirkah, obenem pa je tudi eden redkih sodobnih predstavnikov sakralnega slikarstva.

Večkrat se je izpopolnjeval v tujini (Pariz, Amsterdam), razstavljal pa je med drugim v Torontu, Vancouvru, Stuttgartu, Hangzou na Kitajskem, v mestu Brielle na Nizozemskem, v Dubrovniku in nazadnje z razstavo Zlati rez v Berlinu, Londonu in na Dunaju. V domovini je imel od prve razstave v Kamniku leta 1970 že več kot 70 samostojnih in skupinskih razstav. Za svoja dela je dobil številna priznanja in nagrade, med drugimi najvišji priznanji občin Kamnik in Cerknica.

Vila Vipolže po jesenskem odprtju postaja novo središče za kulturni turizem, razstave in dogodke v Brdih, pa tudi regijsko kulturno, izobraževalno in kongresno središče. Tokrat bo ponovno gostila slovenska kulturna imena, ki nacionalno kulturo in umetnost predstavljajo tako na slovenskih kot tujih tleh. Le nekaj več kot tri mesece po uradnem odprtju se že lahko pohvali z bogatim programom, ki zadovolji potrebe slehernega obiskovalca.

Slikarska razstava Tomaža Perka z naslovom Jagodni izbor, ki jo bodo odprli danes ob 16. uri, bo na ogled do 28. februarja.

Odprtje bo spremljal tudi glasbeni program. Ob klavirski spremljavi Jelene Boljubaš bodo sopranistka Urška Arlič Gololičič, tenorist Aljaž Farasin ter baritonista Ivan Andres Arnšek in Marko Kobal popeljali na popotovanje med slovenske samospeve Vilharja, Ipavca in Simonitija ter med Verdijeve operne arije.

STA


Najbolj brano