V nov vrtec februarja

Občina Miren-Kostanjevica bo letos porabila manj denarja za naložbe, kot je načrtovala, saj sta se gradnji kanalizacije v Opatjem selu in vrtca v Biljah zavlekli.

Nov vrtec  v Biljah dobiva končno podobo.  Foto: Alenka Ožbot
Nov vrtec v Biljah dobiva končno podobo.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Letos se je občina ukvarjala s tremi večjimi naložbami - urejanjem kanalizacije v Mirnu in Orehovljah v okviru projekta centralne čistilne naprave ob Vrtojbici ter gradnjama čistilne naprave in kanalizacije v Opatjem selu in vrtca v Biljah. Zato je avgusta najela kredit v višini 800.000 evrov.

Prav pri zadnjih dveh naložbah pa je letos “prihranila”. Gradnja kanalizacije v Opatjem selu se je namreč zavlekla in čistilna naprava bo začela poskusno obratovati šele marca prihodnje leto, zato bo občina 230.000 evrov za ta projekt plačala prihodnje leto. Podobno bo z 200.000 evri za vrtec. Kot je povedal župan Mauricij Humar, dela v Biljah potekajo po načrtih, otroke naj bi v nov vrtec vselili med zimskimi počitnicami.

Manj bodo porabili tudi zato, ker letos niso uresničili nekaj manjših projektov. Med drugim niso razširili ceste v Mirnu na Bregu, zaradi “neurejenega razmerja z lastnikom zemljišča”, in križišča v Selah na Krasu, ker se lastnik zemljišča, ki ga potrebujejo za širitev ceste, še ni odločil za prodajo. Mosta nad Biljenskim potokom v Biljah niso obnovili, ker bo treba prej razširiti oziroma urediti potok.

Občina tudi ni porabila denarja, ki ga je v proračunu rezervirala za muzej opekarstva v nekdanji opekarni v Biljah. Frnažo so zaščitili pred nadaljnjim propadanjem oziroma okrog postavili zaščitno ograjo, saj je gibanje v bližini propadajoče stavbe nevarno, v prihodnjem letu pa bodo razmišljali, kako naprej.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano