Mladi, mesto in dediščina

V združenju mladih izobražencev To bo Idrija 2020 in Mladinskem centru zbrani mladi so se ta teden skupaj s predstavniki Fakultete za arhitekturo, domačimi arhitekti in javnimi delavci prvič usedli k analizi Idrije. S tem so pognali projekt Mladi, mesto in dediščina, ki naj bi v sodelovanju s partnerji dal razvojno vizijo Idrije, ki bo priložnost za mlade in blizu vsem njenim ljudem.

Zagnano delo na prvi javni analizi Idrije pomeni obetaven začetek projekta Mladi, mesto in 
dediščina. Foto: Saša Dragoš
Zagnano delo na prvi javni analizi Idrije pomeni obetaven začetek projekta Mladi, mesto in dediščina. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >Mlada idrijska magistra sociologije in arhitekture, pobudnika združenja mladih izobražencev To bo Idrija 2020 Matevž Straus in Iztok Hvala sta projekt Mladi, mesto in dediščina do prve javne analize Idrije privedla prek premisleka o cilju: vizije sodobnega, na dediščini utemeljenega mesta, pridobitve številnih strokovnih partnerjev - od domačih fakultet za arhitekturo in družbene vede do evropskih nevladnih organizacij in vključevanja mladih Idrijčanov v sooblikovanje razvojnih priložnosti. Pogled na polno zasedena analitična omizja je potrdil, da jima je odlično uspelo.

Mladi poganjajo prihodnost

Pravzaprav jima je skupaj z mladimi somišljeniki uspelo že prej. Z oblikovanjem Mladinskega centra so mladi dejavno začeli tudi soodločati o svojem mestu in občini. Ne le, da mestno KS z najvišjo volilno podporo vodi mlada študentka medicine Melita Gantar, pač pa v svetu občine prvič deluje četrtina mladih svetnikov. Če so tu še sramežljivi, pa pogumneje vstopajo v mednarodne projekte in poživljajo občino z lokalnimi projekti in prireditvami.

Omenjeni projekt pa je dolg korak naprej v razmišljanjih, kako v soglasju z rudniško dediščino ustvariti priložnosti za življenje, predvsem pa delo v njem, krajanom boljše počutje, turistom pa raziskovalno sprostitveno atrakcijo.

Da imajo Idrijo radi, kaže 13 arhitekturnih diplomskih in magistrskih nalog, ki so jih v zadnjih letih posvetili revitalizaciji dediščine in njenemu vključevanju v razvoj mesta. Hvala, ki trenutno dela v Londonu, je letos za magistrsko nalogo Prenova jaška Frančiške prejel študentsko Plečnikovo nagrado. Straus, sociolog, magister tržnega komuniciranja, trenutno na štirih evropskih univerzah študent urbanih študij, pa je dobršen del vizije vpel že v občinsko strategijo razvoja mladih.

Nove vezi za pet ključnih lokacij v Idriji

“Po vseh naših aktivnostih se mi zdi kar logično, da pri današnji analizi prednosti in slabosti Idrije sodeluje veliko mladih. Vizija Idrije, ki danes z eno nogo trdno stoji na dediščini rudnika, z drugo pa neodločno stopa v prihodnost, bo oblikovana na interdisciplinarnih delavnicah in bo spodbudila ta neodločni korak. Nocoj se s sodelavci s Fakultete za arhitekturo posvečamo prostorski analizi mesta,” je povedal Straus.

Da so mladi s projektom na želeni poti, so s sodelovanjem potrdili odrasli odločevalci in strokovnjaki. Projekt se osredotoča na analizo treh ključnih lokacij - delno urejeno mestno jedro, območje topilnice, ki ga pravkar obnavljajo, in še propadajoče območje jaška Kajzer ter na podporni lokaciji urejenega gradu z muzejem in sramotno Uto. Vse naj bi s premišljenimi povezavami in revitalizacijo kot lepilo povezale Idrijo v prožen organizem. “Projekt je štiridelni. Analizi in študiju uspešnih revitalizacij industrijske dediščine v Evropi na fakulteti za arhitekturo bo marca sledilo srečanje vseh partnerjev v Idriji. Z inštalacijami in manjšimi posegi v omenjene lokacije bomo skušali dokazati, da je z majhnimi ukrepi mogoče doseči velike spremembe. Do maja bodo skupine na fakultetah pripravile arhitekturno, urbanistično, infrastrukturno, sociološko in marketinško zasnovo vizije. Vse skupaj bomo razstavili na poletni mednarodni konferenci in vizijo jeseni natisnili v publikacijo,” je zaključil Straus.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano