Belgija aretirala osumljene zarote v Bruslju in povezav z napadi v Parizu

Belgijsko tožilstvo je danes sporočilo, da so med racijami v Bruslju aretirali šest ljudi, ki jih zaslišujejo zaradi domnevnih načrtov za napade v belgijski prestolnici med novoletnimi praznovanji. V sredo so v Bruslju aretirali tudi že desetega osumljenca v zvezi z novembrskimi napadi v Parizu.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Šesterico osumljenih sodelovanja pri zaroti za novoletne napade v Bruslju so prijeli med nizom racij v belgijski prestolnici in njeni okolici, so sporočili iz urada belgijskega zveznega tožilca.

V povezavi s to zaroto je sedaj za zapahi osem ljudi, med njimi dvojica, ki so jo že formalno obtožili. Dvojico bodo na sodišču zaslišali danes.

Viri blizu preiskave so povedali, da skušajo preiskovalci ugotoviti, ali so bili v to zaroto vpleteni člani motociklističnega kluba Kamikaze Riders. Po poročanju belgijskih medijev je bil eden od dvojice formalno obtoženih med ustanovitelji kluba.

V sredo pa so med racijo v razvpiti bruseljski četrti Molenbeek, ki velja za žarišče radikalnega islama v Evropi, aretirali tudi belgijskega državljana, osumljenega povezav z napadi v Parizu, ki so ga razkrili zgolj kot Ayouba B.

Obtožili so ga terorističnega umora in vpletenosti v dejavnosti teroristične skupine, so sporočili iz urada belgijskega zveznega tožilca. Osumljenega bodo pred sodnikom zaslišali v petih dneh.

Belgijske oblasti so sicer v sredo zaradi domnevnih džihadističnih načrtov za napade odpovedale drevišnja novoletna praznovanja in ognjemet v osrčju Bruslja.

V zvezi z zaroto se je oglasil tudi belgijski premier Charles Michel in ocenil, da je bila odločitev za odpoved praznovanj v Bruslju težka, a pravilna.

Tokratna odpoved novoletnega ognjemeta sicer ni prva. Oblasti v Bruslju so ga zaradi neke druge teroristične grožnje odpovedale že leta 2007. Lani si je sicer novoletni ognjemet v središču Bruslja ogledalo kakih 100.000 ljudi.

V Bruslju vladajo poostreni ukrepi, odkar se je izkazalo, da je imelo več napadalcev, vpletenih v pariški pokol, povezave s tem mestom z 1,2 milijona prebivalcev, kjer imata sedež Nato in EU.

V najvišji pripravljenosti so tudi v Parizu, kjer so odpovedali ognjemet nad Elizejskimi poljanami, bo pa, sicer ob poostrenih varnostnih ukrepih, na tem slavnem bulvarju drevi potekalo množično praznovanje.

STA


Najbolj brano