Adele na vrhu Amazonove lestvice v Nemčiji ogrozila Pegida

Instrumentalna skladba Gemeinsam sind wir stark (Skupaj smo močni), ki je nastala ob prvi obletnici nemškega do islama in priseljencev sovražnega gibanja Pegida, se je povzpela na sam vrh Amazonove glasbene lestvice v Nemčiji in z njega za kratek čas izrinila hit britanske pevke Adele Hello.

Adele Foto: Mario Anzuoni
Adele Foto: Mario Anzuoni

BERLIN > Gre za lestvico najbolj prodajanih oziroma največkrat naloženih skladb na nemškem Amazonu. Za Pegidino himno je treba sicer tam odšteti 1,29 evra, medtem ko jo je vodja gibanja Lutz Bachmann na svoji facebook strani pred božičem ponujal zastonj, prisluhniti pa ji je mogoče tudi na youTubu.

Za neverjetno popularnostjo instrumentalne skladbe pa morda ne stoji le skladba sama, temveč dejstvo, da bo Amazon prihodke od njene prodaje namenil v humanitarne namene, organizacijam in dobrodelnim ustanovam, ki pomagajo beguncem.

Kot sicer piše nemški Deutsche Welle, je Adelin Hello nedvomno bolj "sofisticiran" od pesmi, ki jo je v čast Pegidi ob njeni prvi obletnici spisala Peggy Sounds. Kot še cinično doda, Pegidina nova himna zveni kot "prvi poskusi najstnika, ki so ga v 80. letih prejšnjega stoletja spustili na sintetizator".

Nič bolj prizanesljivi niso uporabniki youTuba, kjer šal na račun himne ne manjka. Mnoge letijo na to, da ta nima besedila - npr. da je "lalala" tako ali tako največ, kar zmorejo privrženci Pegide, ki veljajo za večinoma neizobražene in neumne, da je pesem ravno prava za Pegido, saj sta obe "brez vsebine", ali pa vprašanje, če so morda begunci ukradli tudi besedilo.

STA


Najbolj brano