Jubilejno baletno leto odprli s Hrestačem

V soboto je v Kosovelovem domu zaživela božično-novoletna baletna predstava. Že četrto leto so se Baletnemu društvu Sežana pridružila še tri društva. Tema letošnje božično-novoletne predstave je bil zadnji balet Petra I. Čajkovskega Hrestač. Nastopilo je približno 120 otrok, ki so v docela razprodani dvorani pričarali pravo vzdušje božičnega časa in poželi bučen aplavz.

Baletno predstavo Hrestač, s katero je Baletno društvo 
Sežana začelo jubilejno, 20. sezono je oblikovalo kar 120 
plesalcev pod režijskim in koreografskim vodstvom Marjetke 
Kosovac. Foto: Špela Razpet
Baletno predstavo Hrestač, s katero je Baletno društvo Sežana začelo jubilejno, 20. sezono je oblikovalo kar 120 plesalcev pod režijskim in koreografskim vodstvom Marjetke Kosovac. Foto: Špela Razpet

SEŽANA > Baletno društvo Sežana je v sodelovanju z ŠKUD 15. februar Komen, SKD Igo Gruden Nabrežina in SKD France Prešeren Boljunec letos postreglo s svetovno znanim delom, Hrestačem Petra I. Čajkovskega. Letošnja predstava je že četrta po vrsti, v kateri so združila moči vsa društva, ki jih poučuje baletna pedagoginja Marjetka Kosovac.

“Letošnje šolsko leto je za Baletno društvo Sežana prav posebno, saj praznujemo 20-letnico delovanja. Ta predstava je prva v nizu predstav, ki jih pripravljamo v tem šolskem letu, vse do zaključne, ki bo na ogled aprila,” je povedala predsednica Maja Oblak.

Za predstavo, v kateri je približno 120 otrok, starih od tri do štiriindvajset let, uprizorilo Hrestača, ki velja za vrhunski balet, in docela razprodano veliko dvorano Kosovelovega doma, pa je zaslužna prav baletna pedagoginja Marjetka Kosovac. Za kostumografijo so poskrbele Maja Oblak, Katjuša Tavčar in Danjela Anžur, scenografijo pa sta priskrbela Dejan Gruden in Jasna Simonetta. Napovedovali sta Lana Nastja Anžur in Katarina Kosovac.

Marjetka Kosovac se je z baletom srečala že kot deklica in prva leta baletnega izobraževanja opravila prav v sežanskem baletnem društvu. Nato je študij nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter na izpopolnjevanjih v tujini. Sedaj že deseto leto poučuje v Komnu, Štanjelu, Dutovljah, Sežani, Nabrežini in Boljuncu.

“Zgodba Hrestač je bila le malce krajša in treba je bilo malce preurediti koreografijo, saj so jo izvedli otroci, ne profesionalni baletniki. Zasnovo, kako naj bi nastop potekal, sem dodelala v približno enem tednu. Priprave za nastop so potekale od začetka novembra, najprej enkrat ali dvakrat na teden, zadnji teden pred nastopom pa malce bolj pogosto. Uspelo mi je organizirati dve skupni vaji z celotno nastopajočo zasedbo v telovadnici v Sežani, kar pa ni tako preprosto, saj baletniki prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji in čez mejo,” je pojasnila koreografinja in režiserka predstave.

Obiskovalci so iz predstave odhajali nasmejani in polni pohval ter pozitivnih komentarjev. “Z današnjega gala večera, kajti moram ga tako poimenovati, odhajam srečna in vznemirjena. Vsi ti prekrasni plesalci in plesalke, katerih baletni koraki bodo še dolgo tiho poplesovali po odru Kosovelovega doma, so me očarali. Prekrasna koreografija, režija, scena, kostumi in to, kako resnično baletno profesionalno so otroci izpeljali celo predstavo. Želim pa si, da bi predstava gostovala še na katerem drugem odru in kraju, kajti to si resnično zasluži in verjamem, da bo občinstvo, mlajše in starejše, uživalo, tako kot smo mi nocoj,” je navdušena pripovedovala ena izmed obiskovalk.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano