Fenomenalna sezona

Mina Markovič v zadnjih sezonah kroji vrh svetovnega pokala v športnem plezanju. Letos je kot prva Slovenka v Chamonixu osvojila naslov evropske prvakinje v težavnostnem plezanju, na koncu sezone pa se je v tej disciplini razveselila še zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Mina Markovič: “Hvaležna sem za to priznanje, ki 
me je spomnilo  na vse dosežke in doživetja v tem 
res izjemnem  letu.” Foto: Anze Malovrh
Mina Markovič: “Hvaležna sem za to priznanje, ki me je spomnilo na vse dosežke in doživetja v tem res izjemnem letu.” Foto: Anze Malovrh

LJUBLJANA > Le teden dni po osvojitvi naslova evropske prvakinje si je 28-letna Ptujčanka, ki nastopa za Športno-plezalni klub Plus iz Sežane, poškodovala gleženj. A to je ni ustavilo, saj je le dobra dva tedna kasneje zmagala na tekmi svetovnega pokala v Imstu, na najvišjo stopničko pa se je povzpela še na tekmah v Stavangerju in Kranju. Tako se Mina Markovič danes kot edina Slovenka lahko pohvali s tremi zmagami v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. V njeni vitrini pa se zdaj blešči tudi priznanje za tretjo slovensko športnico leta 2015, ki ga je prejela pred dnevi v Ljubljani.

> Kako ste doživeli večer, ko ste dobili priznanje za tretjo športnico v državi?

“Tovrstne podelitve so vedno nekaj posebnega. Hvaležna sem za to priznanje, ki me je spomnilo na vse dosežke in doživetja v tem res izjemnem letu. Še posebej veliko mi ta pozornost pomeni, ker športno plezanje ni olimpijska disciplina in je zaradi tega medijsko pogosto zapostavljeno. Če v takšnih razmerah tvoje rezultate postavijo ob bok ostalim športom, pomeni, da si dosegel res nekaj vrhunskega.”

> Katerega od vaših dosežkov v minuli sezoni bi najbolj izpostavili?

“Gotovo zmago na uvodni tekmi svetovnega pokala, ki je štela tudi za evropsko prvenstvo. Tudi nadalje je sezona potekala odlično, moja forma pa je bila več kot prepričljiva.”

> Zmage so se kar vrstile, in to kljub temu, da ste si vmes poškodovali gleženj ...

“Da sem že dva tedna po poškodbi spet zmagala, in nato teden dni kasneje še enkrat, je dokaz, da sem bila psihično res stabilna. Tudi fizično sem bila vrhunsko pripravljena, sicer ne bi mogla plezati praktično samo z eno nogo. Tudi ob zaključku sezone sem imela kljub izpadu treninga še vedno prepričljiv naskok pred tekmicami.”

> Očitno je bila to vaša najboljša sezona doslej.

“Da. Opisala bi jo samo z eno besedo: fenomenalna!”

> Kakšni so vaši cilji za prihodnje leto?

“Glavni cilj bo svetovno prvenstvo, ki je na sporedu vsaki dve leti. Glede na letošnje rezultate si tam lahko veliko obetam, konkretnejše cilje za novo sezono pa si bom postavila januarja.”

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano