Zoper “avtoritarno in nestrokovno” ministrico

Ker premier do včeraj ni razrešil ministrice za kulturo, bo danes odstopila večina članov Nacionalnega sveta za kulturo.

Julijana Bizjak Mlakar  Foto: Andraž Gombač
Julijana Bizjak Mlakar  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Pismo, v katerem so v zadnjih dneh novembra premierja Mira Cerarja pozvali k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, so podpisali predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Metod Pevec in člani Milena Mileva Blažić, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Jadranka Plut se z izjavo strinja, vendar ne tudi z zahtevo, da premier razreši ministrico, Uroš Lajovic pa se protestu ni pridružil.

Podpisani člani sveta - neodvisno telo usmerja nacionalno strategijo za kulturo, njegove člane pa na predlog vlade imenuje državni zbor - opozarjajo, da ministrica kulturni resor vodi izrazito politično in nestrokovno, da z začudenjem spremljajo nepojasnjene kadrovske zamenjave na ministrstvu in da ministrica ne razume, kako resne so razmere v kulturi. Reševanje problemov po njihovi oceni poteka konfliktno, dobronamerni in konstruktivni kritični pogledi strokovne javnosti ostajajo brez odgovorov, ministrica pa z “zamudnim procesiranjem nebistvenih zakonodajnih sprememb zgolj podaljšuje agonijo nevzdržnih razmer”. Nacionalni program za kulturo, ugotavljajo, je “praktično mrtev dokument, po enem letu ministričinega vodenja pa nismo zaznali nastajanja nobenega alternativnega programa”. Opozarjajo še na avtoritarno in nepremišljeno kadrovsko politiko na ministrstvu ter poudarjajo, da “slovenska kultura potrebuje jasne odločitve in temeljite spremembe, za te pa je neizogibna kulturno suverena osebnost z ustrezno strokovno orientacijo in s sposobnostjo vodenja in sodelovanja”. Zato predsednika vlade pozivajo, da zagotovi boljše vodenje kulturnega resorja in razreši trenutno ministrico.

Ministrica, neprijetno presenečena nad “ultimativnim tonom” pisma, je očitke že zavrnila. Premier Miro Cerar, v čigar rokah so škarje in platno, nam na naša vprašanja včeraj ni odgovoril, so nam pa iz njegovega urada sporočili, da bo “pregled dela ministrov oziroma ministric narejen konec leta oziroma v začetku prihodnjega, na podlagi česar bo mogoče oceniti, ali so bile prioritete izpolnjene”. Če bo premier ugotovil, da na določenih področjih “ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, dopušča tudi možnost zamenjave kakšnega člana vlade oziroma rekonstrukcije vlade”.

Premier se je na pismo Nacionalnega sveta za kulturo odzval v začetku tedna. Poudaril je, da na ultimate ne pristaja ter da zagovarja pot dialoga in spoštljivega pogovora. Ker je te dni na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, bo predstavnike Nacionalnega sveta za kulturo danes sprejel državni sekretar Tadej Slapnik, so nam še sporočili iz premierjevega urada.

Danes bo člane Nacionalnega sveta za kulturo sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano