300 delovnih mest za mlade pripravnike

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo predvidoma danes v uradnem listu objavilo razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja. Z njim bodo šole, vrtci in drugi zavodi lahko za devet mesecev zaposlili 300 mladih pripravnikov. Razpis bo odprt do 17. decembra, nanj pa se lahko prijavijo mlajši od 29 let.

Z razpisom Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja bodo  šole, vrtci in drugi zavodi lahko za devet 
mesecev zaposlili 300 mladih pripravnikov. Razpis bo odprt 
do 17. decembra, nanj pa se lahko prijavijo mlajši od 29 let. Foto: STA
Z razpisom Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja bodo šole, vrtci in drugi zavodi lahko za devet mesecev zaposlili 300 mladih pripravnikov. Razpis bo odprt do 17. decembra, nanj pa se lahko prijavijo mlajši od 29 let. Foto: STA

LJUBLJANA > Po razpisu se bodo lahko učitelji oziroma vzgojitelji začetniki uvajali v vzgojno-izobraževalno delo v sodelovanju z izkušenimi učitelji oziroma vzgojitelji v zadnjem letu pred njihovo načrtovano upokojitvijo.

Tako bodo lahko učitelji pridobivali izkušnje, obvezne za pridobitev poklicne kvalifikacije, po opravljenem strokovnem izpitu in upokojitvi izkušenega učitelja pa bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi za tisto delovno mesto, za katerega so se usposabljali in se bo sprostilo z upokojitvijo izkušenega učitelja.

Kandidati bodo izbrani tako, da bodo šole objavile razpis za prosto delovno mesto, ravnatelj pa bo nato na podlagi prijav izbral kandidata, ki ga bo prijavil na razpis za prvo zaposlitev.

V sredo ob 17. uri začenja klepetalnica, v kateri bodo predstavniki ministrstva odgovarjali na vprašanja obiskovalcev. Klepetalnica bo potekala na spletni strani Slovenskega izobraževalnega omrežja enkrat mesečno.

Interes šol je po besedah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič zelo velik, meja 29 let pa je po njenih besedah določena zato, ker je to meja, določena v skladu z merili za dodelitev denarja iz sklada Jamstvo za mlade “in tega ne moremo spremeniti”.

Za tiste, ki se zaradi starosti ne morejo prijaviti na razpis, so na ministrstvu pojasnili, da se bo po njihovih predvidevanjih v slovenskem vzgojno-izobraževalnem prostoru v prihodnjem šolskem letu poleg 300 mest iz tokratnega razpisa dodatno odprlo 500 delovnih mest.

Od razpisanih 300 delovnih mest jih bo 126 odpadlo na vzhodno, 174 pa na zahodno regijo, denar zanje, gre za 5,4 milijona evrov, pa je zagotovljen iz kohezijskih sredstev.

Ministrica se je na novinarski konferenci dotaknila tudi proračunov za leti 2016 in 2017. Posebej je zadovoljna, da za šest odstotnih točk povečujejo vsoto denarja za visoko šolstvo in znanost. “To pomeni, da smo končno obrnili negativni trend financiranja na tem področju navzgor,” je dejala.

STA


Najbolj brano