Mladi Idrijčani bodo iskali električni avtomobil prihodnosti

V okviru projekta Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska bodo mladi višjih razredov osnovnih šol na idrijsko-cerkljanskem območju in dijaki idrijske gimnazije ustvarjali avtomobil prihodnosti. V ta namen je BMW Group Slovenija Gimnaziji Jurija Vege iz Idrije in družbi Hidria podaril avtomobila, ki ju bodo uporabili pri raziskavah.

Ravnatelj Gimnazije Jurija Vege Idrija Borut Hvalec Foto: Saša Dragoš
Ravnatelj Gimnazije Jurija Vege Idrija Borut Hvalec Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Ker se zavedajo pomembnosti zelene električne mobilnosti za prihodnost planeta in prihodnje generacije, se je korporacija Hidria povezala z BMW Group Slovenija, Rotary klubom Idrija in Gimnazijo Jurija Vege iz Idrije v projektu, s katerim želijo prihajajoči generaciji omogočiti iskanje rešitev, ki bodo bistveno pripomogle k izboljšanju in učinkovitosti vozil prihodnosti.

Okrog 300 mladih, ki so se danes zbrali na predstavitvi projekta v idrijski Modri dvorani, bo imelo dva meseca časa za razmislek o tem, kakšen naj bi bil avtomobil prihodnosti. Svoje zamisli bodo zapisali, komisija pa bo med do konca januarja prispelimi predlogi izbrala najboljše. Hidria bo v projektu zagotavljala mentorstvo inženirjev in bogato znanje, pridobljeno z izdelavo in razvojem inovativnih rešitev na elektromotorskih pogonih.

"Naša šola, naslednica prve slovenske realke, nosi ime po največjem slovenskem mislecu in izumitelju, Juriju Vegi. Ne le na simbolni ravni, tudi dejansko vzpodbujamo in živimo inovativnost in raziskovalno delo. Odlični rezultati pričajo o tem. Zato je sodelovanje v projektu logično nadaljevanje našega dela in spodbuda mladim ter njihova priložnost, da stopijo na pot spreminjanja sveta," je v spodbudo mladim dejal ravnatelj Gimnazije Jurija Vege Idrija Borut Hvalec.

Pri uresničevanju inovativnih idej bo dijake z materialnimi sredstvi, potrebnimi za izdelavo prototipnega vozila prihodnosti, podprl Rotary klub Idrija. Mlade gimnazijce bodo pod mentorstvom štirih profesorjev s področja fizike, mehanike, elektronike in mehatronike, ki jih bo vodila profesorica Katja Vidmar, razdelili v več razvojnih ekip. Te bodo s svojim inovativnim, nevsakdanjim razmišljanjem, idejami in konkretnimi pobudami iskale izboljšave obstoječih električnih vozil in tako kreirale nove rešitve za električna vozila prihodnosti. Slednje bodo tudi poskušale vgraditi v novi prototip nadgrajenega BMW Active E modela.

"Živimo izjemen čas prehoda v trajno zeleno mobilnost prihodnosti. Verjamemo, da se prihodnji Alberti Einsteini, Nikole Tesle, Steve Jobsi in Eloni Muski skrivajo tudi med slovenskimi srednješolci. Samo želeti si morajo uspeha dovolj močno in uspeli bodo. Mi jim bomo pri tem pomagali," je na današnji predstavitvi dejal predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak.

STA


Najbolj brano