Je Kokl ponarejal listine?

“Sem odgovoren človek in in znam sprejeti odgovornost za svoje napake. Ampak v tem primeru se ne čutim odgovornega. Šlo je le za zunanje posameznike, ki so hoteli zrušiti ŠOUP,” je direktor Študentske organizacije univerze na Primorskem Sebastijan Kokl na koprskem okrajnem sodišču danes zavrnil obtožbe, da je leta 2007 in 2012 ponarejal listine. Proti njemu še vedno teče preiskava zaradi suma, da je zlorabljal svoj položaj in organizacijo oškodoval.

Sebastijan Kokl in njegova odvetnica  Marija Hladin 

 Foto: Danijel Cek
Sebastijan Kokl in njegova odvetnica Marija Hladin  Foto: Danijel Cek

KOPER > Po prepričanju policije in tožilstva je 36-letni direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastijan Kokl storil kaznivo dejanje ponarejanja listin, ko je jeseni 2007 ukazal objaviti spremenjeni statut organizacije in spomladi 2012 policiji izročil domnevno ponarejeno kopijo statuta. S spremenjenim statutom naj bi Kokl takrat dosegel, da je postal direktor študentske organizacije, svoj položaj pa naj bi nato zlorabljal.

Na vprašanje okrajne sodnice Melite Černe ali proti njemu poteka še kak drugi kazenski postopek, je Kokl včeraj odgovoril pritrdilno. Po naših informacijah tožilstvo Kokla preiskuje tudi zaradi izdajanja fiktivnih računov za svetovanje ter izplačevanja denarja študentske organizacije njegovemu podjetju.

Pod drobnogledom kriminalistov se je znašlo tudi sodelovanje s podjetjem Garmond, v lasti Gorana Sambta, ki je bil do leta 2010 nadzornik ŠOUP, nato pa je odstopil. Med drugim naj bi bili sporni tudi posli s hostlom Stara šola, nekaj kaznivih dejanj pa naj bi bilo povezanih tudi s Sambtovim podjetjem Duval. ŠOUP naj bi Kokl s temi mahinacijami nezakonito olajšal za 150.000 evrov. Primer je še vedno v preiskavi.

Kokl je danes odločno zanikal, da bi oktobra 2007 zavestno objavil spremenjeni statut na spletni strani, kljub temu, da je vedel, da ga ni potrdil študentski zbor. “Takrat sem bil še študent in predsednik študentske organizacije. Nisem bil zaposlen, nisem bil odgovorna oseba. To je bil Patrik Peroša in on bi bil lahko odgovoren,” je pojasnjeval sodnici in tožilki. Po njegovem je v celotni zgodbi le postranska škoda, žrtev, ki ga hočejo inkriminirati.

Na naslednji obravnavi konec januarja naj bi zaslišala nekaj prič, morda tudi trojico, ki jo Kokl krivi za celotno afero. Včeraj je namreč za to okrivil nekdanjega nadzornika ŠOUP Željka Urumovića, nekdanjega poslanca ŠOUP Aleksandra Kabanico in nekdanjega svetovalca uprave ŠOUP Blaža Ćeklića. “Gre izključno za osebno maščevanje posameznikov, ki so me hoteli odstraniti iz organizacije,” je povedal. DANIJEL CEK


Najbolj brano