Projekt Kulturolka plačali iz svojega žepa

Oljčni nasadi v zaledju Kopra, Izole in Pirana so lanskega septembra in oktobra gostili 14 gledaliških predstav o razvoju oljkarstva in oljarstva v slovenski Istri. Projekt Kulturolka, pod katerega se je podpisala dramaturginja Anja Bajda, je navdušil obiskovalce. A čeprav je kmetijsko ministrstvo najprej odobrilo sofinanciranje projekta v višini nekaj več kot 14.000 evrov iz naslova Evropskega sklada za razvoj podeželja, so mladi ustvarjalci iz Istre na koncu ostali praznih rok, saj jim država ni priznala niti centa vloženega denarja.

Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Dravinec
Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Dravinec

Projekt Kulturolka - priprava in izvedba gledaliških predstav o razvoju oljkarstva in oljarstva v slovenski Istri, so avgusta 2012 prijavili na razpis Lokalne akcijske skupine (LAS) Istre - program razvoja podeželja 2007-2013, ki ga pripravlja Regionalni razvojni center (RRC) Koper. Kot nosilec projekta je bila podpisana kmetija Beno Bajda iz Izole. Maja 2013 je ministrstvo za kmetijstvo oziroma agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja odobrila sofinanciranje projekta v višini 14.284,86 evra. Lani poleti je kot partner v projekt vstopil tudi Zavod Publika - zavod za razvoj uprizoritvenih umetnosti na Primorskem, katerega ustanoviteljica je Anja Bajda, hčerka Bena Bajde. “Določene aktivnosti smo želeli prenesti na novoustanovljeni zavod, s čimer se je agencija strinjala,” pojasni Anja Bajda.

Računali so na pomoč RRC Koper

Za izvedbo predstav je bilo treba pripraviti etnološko študijo o oljkarstvu in oljarstvu od začetkov do danes, izdelati študijo oblačilne kulture podeželskega prebivalstva v slovenski Istri, izdelati scenarij za uprizoritev, pripraviti kostumografijo in izdelati rekvizite, oblikovati zgibanke, plakate in spletno oglaševanje, objaviti oglase v medijih, organizirati brezplačni prevoz na lokacije predstav, pripraviti in izvesti režijo in dramaturgijo predstav. “Vse našteto smo poravnali iz lastnega žepa. Projekt smo namreč morali v celoti financirati vnaprej, saj se za 'v celoti izveden projekt' šteje, da so bile izvedene vse predvidene in odobrene aktivnosti in da so bili vsi računi poravnani,” razlaga Anja Bajda. “Predstave so bile dobro obiskane, prejeli smo veliko pohval in doživeli veliko objav v medijih. Nato pa ostali praznih rok,” je razočarana naša sogovornica.

Sredi septembra je namreč agencija izdala odločbo, s katero jim ni priznala niti centa vloženega denarja. “V odločbi piše, da so bile določene aktivnosti za projekt izvedene, še preden je bil Zavod Publika ustanovljen. Ampak to je nesmiselno! Saj so nam vendar odobrili spremembo projekta.” Anja Bajda je prepričana, da skrbnica projekta Heidi Olenik iz RRC Koper ni dobro opravila svojega dela, saj bi morala “prijaviteljem, v večini neveščim zapletene evropske birokracije, pomagati in svetovati pri izvedbi projekta”. Svoj del krivde pa naj bi nosili tudi “preveč natančni uradniki” na agenciji, ki “so naredili vse, da bi mi ostali praznih rok”.

“Očitki niso resnični”

Heidi Olenik iz RRC Koper odločno zavrača očitke. “Moja kontrola je bila natančna in pod njo se lahko še enkrat podpišem,” zatrjuje. “Naloga RRC je, da prijavitelju projekta, ki evropskih birokratskih zahtev načeloma ne pozna, svetuje med izvedbo projekta in pripravo poročila,” pojasni. “RRC pa prijavitelju oziroma partnerjem projekta ne daje navodil o sklepanju pogodb in izstavitvi lastnih računov. Za ta del posla je odgovoren izključno prijavitelj, ki nam mora priložiti tudi izjavo, da so vsi predloženi dokumenti verodostojni.”

In prav tu se je zapletlo. Agencija je ugotovila, da je nosilec projekta, torej Kmetija Beno Bajda, v izplačilo predložil račune Zavoda Publika, vendar pa se storitve iz teh računov nanašajo na obdobje, ko zavod sploh še ni bil ustanovljen. Tudi predložene pogodbe se nanašajo na obdobje pred ustanovitvijo zavoda. “Zato je agencija zahtevek za povračilo stroškov zavrnila,” pojasnjuje Heidi Olenik. “Ne gre torej za 'administrativno' napako, za katero naj bi bili odgovorni na RRC, ampak za nekaj, kar se enostavno ne sme narediti. Pravna oseba ne sme izdajati računov in sklepati pogodb za storitve, opravljene v obdobju, ko še ni bila ustanovljena,” je odločna. “Zavedam se, da je postopek za pridobivanje denarja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja zelo zbirokratiziran, ampak pravila so pravila in treba jih je spoštovati,”zaključuje.

Razočarani nad zbirokratizirano Evropo

Anja Bajda in ostali ustvarjalci projekta Kulturolka so seveda razočarani. “V pripravo predstav smo vložili veliko dela in denarja, žal pa nas je evropska birokracija povsem dotolkla. Dvomim, da se bomo še kdaj šli bosti z 'Evropo'.” Nekaj pa ji vendarle ne da miru: “Uradniki so od nas zahtevali, da na plakatih in v medijih objavimo, da je projekt delno financiral Evropski sklad za razvoj podeželja. Žal ugotavljamo, da smo projekt v celoti financirali sami, zraven pa smo delno financirali še Evropsko unijo.” PETRA VIDRIH


Najbolj brano