V Sloveniji nastaja nova zavarovalnica

V Sloveniji bo do začetka leta 2017 nastala nova zavarovalnica. Vanjo bo Pozavarovalnica Sava združila štiri svoje slovenske in hrvaške družbe, ji dala novo ime in jo bolj intenzivno usmerila na nova področja ter širše v regijo. "Verjetno bomo potem tudi zaposlovali," pravi predsednik uprave Pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Vizija nadaljnjega razvoja na trgih EU, ki jo je prejšnji teden potrdil nadzorni svet pozavarovalnice, predvideva združitev vseh zavarovalnic skupine Sava Re v Sloveniji in na Hrvaškem. To so slovenski Zavarovalnica Maribor in Zavarovalnica Tilia ter hrvaški Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje.

Združitev naj bi bila izpeljana do konca leta 2016

Pravnoformalno naj bi bila združitev izpeljana do konca leta 2016, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Ivanušič. Sinergijske učinke je ocenil na pet do šest milijonov evrov letno oz. skupaj na 26 milijonov evrov. "To ni zanemarljivo," je dejal, ko je k prihrankom prištel še tiste od prevzema Zavarovalnice Maribor pred dvema letoma, pa je prišel celo do številke 56 milijonov evrov.

Združitev se mu zdi nekaj normalnega, a ekonomsko nujnega. Odkar je Pozavarovalnica Sava prevzela Zavarovalnico Maribor, se je namreč marsikaj spremenilo - prihodki so drastično padli, profitne marže so se zmanjšale, konkurenčnost se je povečala, novi standardi Solventnost 2 prinašajo drugačne kapitalske obremenitve in tudi stroške, je naštel.

Kot je poudaril, gre za normalno fazo v razvoju skupine, trenutek pa se mu zdi ravno pravšnji. "Če bi se za združitev odločili že ob prevzemu Zavarovalnice Maribor, bi obstajala velika verjetnost, da bi naredili škodo," je dejal. Zato so v obeh slovenskih zavarovalnicah najprej izvedli aktivnosti poenotenja procesov in politik na področjih financ, računovodstva, informacijske tehnologije, aktuarstva, nabav ...

Sedež združene zavarovalnice bo v Mariboru, ker je to po Ivanuševičevih besedah najbolj praktično. Preden bo ustanovljena, ji bodo poiskali novo ime, vendar pa obdržali obstoječe blagovne znamke. "Želimo si, da bi ta družba postala bolj vseslovenska, kot sta Zavarovalnica Maribor ali Tilia, da ne govorimo o hrvaških družbah," je pojasnil.

Besede odpuščanja ne želi slišati

Besede odpuščanja Ivanušič ne želi slišati. V treh do petih letih bo res treba zmanjšati število zaposlenih, a po sistemu naravne fluktuacije, je dejal. Obenem je napovedal novo zaposlovanje, saj načrtujejo tudi trženje pokojninskih in zdravstvenih zavarovanj, vzpostavljajo spletno zavarovalnico, predvidena je tudi nadaljnja rast v regiji. Poleg tega se skupina Sava Re širi tudi na področju pozavarovanj, je še povedal.

Zavarovalnica Maribor in Tilia sta v zadnjih letih poslovali uspešno in dosegali načrtovane cilje, glede na zahtevne razmere na hrvaškem zavarovalnem trgu pa v skladu s pričakovanji poslujeta tudi Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje.

Tako preoblikovanje bo za skupino Sava Re pomenilo boljši konkurenčni položaj na obeh trgih, tako zaradi večje stroškovne učinkovitosti kot večje prilagodljivosti potrebam strank. Pomeni tudi uresničevanje dolgoročne strategije skupine Sava Re, ki tako utrjuje položaj druge najmočnejše zavarovalniške skupine v regiji, pravijo v Pozavarovalnici Sava.

STA


Najbolj brano