Nobelova nagrada za raziskave na področju popravljanja DNK

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli Šved Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar, in sicer za raziskave na področju popravljanja DNK. Kot je danes sporočil Institut Karolinska v Stockholmu, so nagrajenci na molekularni ravni odkrili, kako celice popravljajo poškodovano DNK.

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli Šved Tomas 
Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar, in sicer 
za raziskave na področju popravljanja DNK.  Foto: /
Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli Šved Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar, in sicer za raziskave na področju popravljanja DNK.  Foto: /

STOCKHOLM > V Stockholmu so opozorili, da je “trojica na molekularni ravni zarisala, kako celice popravljajo poškodovano DNK in zaščitijo genetske informacije”. Njihovo delo je priskrbelo temeljno znanje o tem, kako celice delujejo, med drugim pa se ga uporablja pri razvoju novih zdravil za raka, so še izpostavili v Stockholmu.

Lani so si nagrado za kemijo razdelili Američana Eric Betzig in William E. Moerner ter Nemec Stefan W. Hell za razvoj visoko ločljive fluorescenčne mikroskopije.

Molekule DNK, ki jih vsakodnevno poškodujejo ultravijolično sevanje in karcinogene snovi, spreminja tudi na tisoče drugih spontanih sprememb v genomu celice, zaradi česar so po sami naravi nestabilne. A ob tem DNK ves čas spremlja in popravlja množica molekularnih sistemov, ki skrbijo za to, “da se naš genetski material ne razkroji v popoln kemični kaos”, so dodali ob razglasitvi nagrajencev.

“Poškodbe DNK imajo lahko zelo resne posledice,” je ob razglasitvi nagrajencev poudaril član žirije Claes Gustafsson. “Tomas Lindahl je ugibal, da morda obstaja sistem popravljanja in se je podal v iskanje. In dejansko je enega odkril,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Odkritja vseh treh znanstvenikov so imela izjemne posledice, pa je dejala vodja žirije Sara Snogerup Linse. “Življenje, kot ga poznamo danes, je popolnoma odvisno od mehanizmov popravljanja DNK,” je dodala.

Šved Lindahl, ki se je rodil leta 1938 in je časni direktor instituta Francis Crick in laboratorija Clare Hall v britanskem Hertfordshiru, je pokazal, da se DNK razkraja s takšno hitrostjo, da bi moral biti razvoj življenja na Zemlji nemogoč.

S tem je v zgodnjih 70. letih minulega stoletja na glavo postavil prepričanje, da je DNK izjemno stabilna molekula. To pa ga je tudi vodilo v odkritje molekularnega ustroja, poimenovanega popravljanje z izrezovanjem baz, ki ves čas preprečuje razpad naše DNK.

Leta 1946 rojeni Modrich, profesor biokemije na medicinski fakulteti univerze Duke v Durhamu v Severni Karolini in raziskovalec Medicinskega instituta Howar Hughes v Washingtonu, je nato pokazal, kako celice popravljajo napake, do katerih pride, ko se DNK med celično delitvijo podvojevanje. Napake v tem procesu popravljanja so na primer odgovorne za vrsto raka debelega črevesa, ki se deduje.

Leta 1946 v Turčiji rojeni Sancar, ki je profesor biokemije in biofizike na univerzi Severne Karoline v Chapel Hillu, je zarisal popravljanje z izrezovanjem nukleotidov, mehanizem, ki ga celice uporabljajo za popravljanje ultravijoličnih poškodb DNK. Tisti, ki se rodijo z napakami v tem mehanizmu, bodo razvili raka na koži, če bodo izpostavljeni sončni svetlobi.

Na nagrado se je danes že odzval 77-letni raziskovalec raka Lindahl. Novinarjem je v telefonskem pogovoru izrazil presenečenje, a je hkrati dejal, da je zelo srečen in ponosen. “Vem, da so v preteklih letih razmišljali o meni, a tudi o več sto drugih ... Sem zelo vesel in srečen,” je dejal.

69-letni Sancar, ki se je rodil v revni družini nepismenih staršev z osmimi otroki v vasici na jugovzhodu Turčije, pa je prvi Turek, ki bo prejel Nobelovo nagrado za katerega izmed znanstvenih dosežkov. Sancar se je sicer že kot mladenič preselil v ZDA, kjer raziskuje še danes. Sicer pa je doslej le še en Turek prejel Nobelovo nagrado. Leta 2006 je nagrado za književnost prejel pisatelj Orhan Pamuk.

Trojica si bo razdelila nagrado, skupaj vredno osem milijonov švedskih kron (850.000 evrov), ki jo bo skupaj z ostalimi letošnjimi nagrajenci prejela 10. decembra v Stockholmu.

STA


Najbolj brano