Pahor pomilostil že tako milo obsojenega Bajrovića

Čeprav je bil obsojen le na milo pogojno kazen, ki bi se mu itak izbrisala iz evidence prihodnje leto, je predsednik Borut Pahor pred dnevi podpisal ukaz o pomilostitvi lastnika Sportine, Bahtijarja Bajrovića, ki je priznal, da je ponarejal listine v razvpitem sojenju Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu.

Borut Pahor Foto: STA
Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Lastnik blejske Sportine Bahtijari Bajrović se je pred dvema letoma s tožilstvom dogovoril o priznanju krivde za ponarejanje listin v zadevi Bavčar-Šrot. Okrožno sodišče v Ljubljani je njegovo priznanje sprejelo in mu tudi zato, ker je priznal, prisodilo zgolj osem mesecev pogojne zaporne kazni z dvema letoma preskusne dobe. Sportina je morala sicer plačati 50.000 evrov kazni, Bajrović pa je ves čas ostal na prostosti.

Bajrović je predsednika Boruta Pahorja prosil za pomilostitev, predsednik pa je zaprosil za mnenje tožilstva, sodišča in komisije za pomilostitve. Od vseh je dobil pozitivna mnenja, razen od pravosodnega ministrstva. Pahor je obsojenca vseeno pomilostil in s tem dosegel le to, da mu bodo kazen (sedem mesecev preden bi to storili že po zakonu) izbrisali iz evidence.

Na Bajrovićevo pomilostetev se je včeraj odzval tudi pravosodni minister Goran Klemenčič in poudaril, da je bilo njihovo mnenje negativno, ker je Bajrović zagrešil gospodarsko kriminaliteto, ki je prioriteta pregona in ker so mu že na sodišču zaradi priznanja izrekli milo kazen. Ob tem je Klemenčič poudaril, da je pomilostitev izključna pravica predsednika, ki ga pri njegovem odločanju ne zavezuje nobeno mnenje, niti mnenje pravosodnega ministrstva.

V uradu predsednika države so včeraj pojasnili še, da je po vseh pozitivnih mnenjih kazenska sankcija pri Bajroviču doslej že v celoti izpolnila svoj namen, ki ga tudi predčasen izbris pogojne obsodbe ne bi v ničemer okrnil. Takšna pomilostitev je glede na ostale oblike “najmanj intenzivna, saj v najmanjši meri posega v pravnomočno sodbo”, so še dodali v uradu.

Sledili so tudi utemeljitvi tožilca Jožeta Kozine, po kateri je šlo pri Bajroviću za enkraten spodrsljaj, ki ga je iskreno obžaloval. Pahor je v svojem mandatu doslej podpisal štiri ukaze o pomilostitvi. DC


Najbolj brano