V novi številki Primorskih novic preberite

Na Debeli rtič bi prišle najranljivejše skupine prosilcev za azil, kot so družine z otroki ali otroci brez spremstva. V Postojni bi se v center za tujce naselilo do 50 ljudi. Ministrstvo za notranje zadeve je za prihod morebitnega večjega števila beguncev preverjalo tudi ustreznost starih vojašnic v Postojni in Ilirski Bistrici, a je ugotovilo, da so tamkajšnji prostori neprimerni za bivanje.

Na Debeli rtič bi prišle najranljivejše skupine  prosilcev za azil, 
kot so družine z otroki ali  otroci brez spremstva.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na Debeli rtič bi prišle najranljivejše skupine prosilcev za azil, kot so družine z otroki ali otroci brez spremstva.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Ne gre za dvorišče, gre za načela

Približno tri minute je v četrtek trajala točka, pri kateri naj bi vipavski svetniki nadaljevali razpravo o pogodbi za Lanthierijev dvorec z Univerzo v Novi Gorici. Razprave ni bilo, saj je župan točko prekinil. “Nimamo kaj razpravljati o nečem, kar je za nasprotno stran popolnoma nesprejemljivo.” Novinarjem pa je dodal: “Ni več razprav, ni več sklepov. Odločitev je na moji strani.” Sprejel naj bi jo, ko bo Občina Vipava pridobila uporabno dovoljenje tudi za gospodarski del poslopja, predvidoma že pred 15. septembrom. Univerza mora po njegovem ostati v Vipavi.

Černačevi proti Marentičevim

Nekatere kadrovske poteze postojnskega župana in dogajanje s hčerinsko družbo Postojna turizem, prek katere ima Občina Postojna kontrolni delež Postojnske jame, so dvignile na noge postojnsko opozicijo, ki zase sicer pravi, da to ni. Skupina svetnikov pod taktirko Zvoneta Černača nasprotuje dokapitalizaciji družbe in zahteva prenos delnic na občino, kar naj bi povečalo preglednost dela in preprečilo nepotrebne stroške. Občina odgovarja, da Černač meša jabolka in hruške ter zavaja.

Dolge kolone na avtocesti je povzročila zlomljena lamela

Čeprav je njihova življenjska doba deset let, je pet centimetrov široka kovinska lamela dilatacije viadukta Ravbarkomanda zdržala 19 let in pol. Darsovi pregledniki so opazili, da je zlomljena, zato so jo v četrtek začasno zavarili. Temeljiteje naj bi dilatacijo popravili v ponedeljek, do takrat pa bosta ponoči na tem delu zaprta odstavni in vozni pas.

7. val
> Intervju: Peter Vilfan pred EP v košarki
> Na Bledu o turizmu kot gospodarski panogi prihodnosti

Upali so, da bodo pobrali kaj več kot 2000 ton soli

Letos so v Sečoveljskih solinah nagrabili približno 2000 ton slanih kristalov. Številka ni dokončna, saj se še nekaj belega morskega zlata svetlika na odcedišču. Dobra je bila tudi bera dragocenega in v kulinaričnih krogih zelo cenjenega solnega cveta. Solinarji so ga uspeli pobrati skoraj 40 ton.

Korita niso primerna za rože

“Zakaj v kamnitih okrasnih koritih nasproti koprskega stadiona letos ni bilo možno občudovati rož ali vsaj grmičkov sivke? Zakaj še vedno niso uspeli prav nič zasaditi v prazne luknje, iz katerih so izruvali odmrle palme, ki jih je pred leti pokosila huda burja?” se sprašuje bralka PN Renata De Andrea. Tudi sicer je precej kritična do Komunale Koper, saj meni, da so poleti z nekaterimi napačnimi odločitvami precej skazili podobo določenih mestnih območij.


Najbolj brano