Pahor in Ader za evropsko rešitev begunske krize

Predsednika Madžarske in Slovenije, Janos Ader in Borut Pahor sta se danes v Budimpešti zavzela za skupno, evropsko rešitev krize z begunci. Ader je še opozoril, da je rešitve za to predvsem humanitarno krizo treba najti kmalu, saj se bliža zima.

Predsednika Madžarske in Slovenije, Janos Ader in Borut 
Pahor sta se danes v Budimpešti zavzela za skupno, 
evropsko rešitev krize z begunci. Ader je še opozoril, da je 
rešitve za to predvsem humanitarno krizo treba najti kmalu, 
saj se bliža zima. Foto: STA
Predsednika Madžarske in Slovenije, Janos Ader in Borut Pahor sta se danes v Budimpešti zavzela za skupno, evropsko rešitev krize z begunci. Ader je še opozoril, da je rešitve za to predvsem humanitarno krizo treba najti kmalu, saj se bliža zima. Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Madžarski predsednik Janos Ader se je zavzel tudi za ostrejše ukrepanje proti tihotapcem z ljudmi, ki zlorabljajo ranljivost na stotine tisočev migrantov, ki potujejo po Evropi. Menil pa je, da je treba upoštevati tudi pomisleke za nacionalno varnost.

Boruta Pahorja je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI pozval tudi k podpori za zamisel, da bi na ravni EU zagnali skupni sklad, s katerim bi financirali vzpostavitev in delovanje begunskih taborišč v državah, v katere pridejo najprej. To bi bila po njegovem mnenju najhitrejša in najbolj učinkovita rešitev, pri kateri bi lahko sodelovali tudi Združeni narodi, ZDA in kake bogate arabske države.

Ader: Čas za nenehno zbiranje zamisli se izteka

Madžarski predsednik je menil še, da se čas za nenehno zbiranje zamisli izteka. Evropski voditelji imajo večje odgovornosti kot dajanje novih zamisli dan na dan, je dejal.

Madžarski predsednik je danes poudaril, da sistem kvot za porazdelitev beguncev po državah članicah EU ne bo rešil glavnega problema. Kratkoročno bo treba ustaviti pritisk migrantov na meje EU, dolgoročno pa zagotoviti politično stabilnost in ustrezne pogoje za gospodarsko okrevanje v državah, iz katerih begunci in migranti prihajajo.

Slovenski predsednik Pahor se je po poročanju MTI strinjal, da je skupna evropska rešitev begunske krize tudi v interesu Slovenije. Na ta način bi razbremenili države, ki so najbolj obremenjene, kot je Madžarska, da bi se tako izognili še bolj dramatični situaciji.

“Če smo finančno krizo v zadnjih petih letih uspeli premagati s skupno evropsko politiko, potem ni nobenega dvoma, da terja soočenje z migracijsko krizo enako skupno ukrepanje,” je dejal Pahor, kot so sporočili iz njegovega urada.

“Če se želimo uspešno soočiti s to krizo, ki je najprej kriza ubogih ljudi, ki so bili izpostavljeni vojnam in vsemu, kar vojne zlega prinašajo, potem moramo oblikovati kratkoročno in dolgoročno politiko tako, da se bodo lahko čimprej vrnili domov in da bodo uživali mir in da jim bo dolgoročno omogočena tudi blaginja,” je še dejal.

Slovenija podpira Madžarsko pobudo o čimprejšnjem sklicu konference EU-Zahodni Balkan

Predsednik Pahor je madžarskemu kolegu tudi zagotovil, da Slovenija podpira madžarsko pobudo o čimprejšnjem sklicu konference EU-Zahodni Balkan, ki bi naslovila problematiko migracij.

V pogovorih sta se Pahor in Ader sicer dotaknila tudi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko. Pahor je izpostavil odlične odnose brez odprtih vprašanj ter zavezništvo v EU in Natu, so sporočili iz urada predsednika republike.

Državi povezujeta tudi narodnostni manjšini, ki omogočata še pristnejše in tesnejše gospodarske, kulturne in druge stike med dvema narodoma, zato sta se predsednika zavezala k visokim standardom varovanja in financiranja manjšin.

Pahor je izrazil zadovoljstvo nad izboljšanjem statusa slovenske manjšine na Madžarskem. Izpostavil pa je tudi zadovoljstvo nad sodelovanjem v čezmejnih izobraževalnih, kulturnih, predvsem pa gospodarskih in infrastrukturnih projektih, ki se financirajo iz različnih virov EU.

...

Oba predsednika sta ocenila, da obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva. Madžarska ostaja šesta trgovinska partnerica Slovenije, blagovna menjava v letu 2014 je znašala 1,7 milijarde evrov.

Pahor je dejal, da si Slovenija prizadeva za večjo odprtost za tuje vlagatelje, zainteresirana pa je tudi za čimprejšnjo vzpostavitev prometnih in energetskih infrastrukturnih povezav med državama in posredno v okviru srednjeevropskega prostora. Pri tem je ponovil interes Slovenije in svojo lastno privrženost tesnejšemu sodelovanju z Višegrajsko skupino.

Predsednika sta si v okviru Pahorjevega obiska v Budimpešti danes skupaj ogledala razstavo sodobnega slovenskega slikarstva in stranske razstave v okviru prireditev Slovenska naveza. Sta namreč pokrovitelja izmenjalnih likovnih razstav v Budimpešti in v Ljubljani.

V petek se bo predsednik republike sestal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

STA


Najbolj brano