Kogojevi dnevi so in bodo ostali

Vsako leto se zaplete pri denarju in pri vprašanju, kolikšno pomoč bo pri izvedbi festivala nudila država, poudarjajo organizatorji Kogojevih dni, ki se bodo z otvoritvenim koncertom pričeli jutri, sklenili pa 21. oktobra.

V Kanal ob Soči se vrača sloviti Orkester Padove in Benečije.  Foto: Alessandra Lazzarotto
V Kanal ob Soči se vrača sloviti Orkester Padove in Benečije.  Foto: Alessandra Lazzarotto

KANAL OB SOČI > Župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi je na tiskovni konferenci uvodoma poudaril, da bodo ne glede na podporo države obdržali raven kakovosti. “Zdaj nam to še uspeva. V Kanal smo povabili tudi ministrico za kulturo na izredni sestanek, stvari je razumela, vemo pa, da ni vsemogočna,” je povedal župan. Festival je namreč v veliki finančni stiski, saj kot pravi podpredsednik sveta Kogojevih dniPeter Blažej, se prispevek pomoči države iz leta v leto znižuje. “V sedmih letih se je proračun zmanjšal s 24 na 12 tisoč evrov,” pojasnjuje.

Župan je opozoril še na problem, ki se pojavlja na radiu, kjer predvajajo nizek odstotek slovenske glasbe. “Drugi narodi, mislim, teh težav nimajo. Problem je pri urednikih, ki očitno nimajo velike narodne zavesti. Orkester Padove in Benečije, ki bo nastopil na festivalu, pa lahko izvaja glasbo slovenskega avtorja. Poznam tudi veliko slovenskih glasbenikov, ki pojejo hrvaško, obratno pa ne.”

Žalostno je, so soglašali za omizjem, da država ne pomaga ustvarjalcem, ki so ogromno vložili v ta pomemben in velik festival. Njegov pomen je jasen, zatrjujejo. Mladim ustvarjalcem odpira možnosti, da se pokažejo, hkrati pa so krstne izvedbe posameznih skladb pomembne za narod. Festival se bo jutri ob 19.30 v Kanalu ob Soči slovesno začel z nastopom Orkestra Padove in Benečije, poleg Cirila Zlobca in župana Maffija pa bo kot slavnostna govornica nastopila ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar. Kot prva ministrica je že pred Kogojevimi dnevi obiskala Kanal in se pozanimala, kakšno je tu kulturno življenje, ter odobrila dodatna sredstva.

Zagotavljajo, da bodo obiskovalci vrhunec festivala doživeli vsak dan, saj ima vsak dogodek svojo posebnost. Je pa treba omeniti, da bodo med festivalom nastopili Simfonični orkester Slovenske filharmonije v najširši izvedbi, trio Seraphim, Slovenski oktet, Komorni orkester Slovenske filharmonije, sodelovala bo tudi Glasbena matica Trst, priredili bodo Večer poezije Cirila Zlobca ter odprli razstavo akademskega slikarja Andreja Jemca.

O težkih časih za glasbenike in ustvarjalce v drugih umetnostih pa je župan potrdil: “Vem, da drugo leto Kogojevi dnevi bodo.”

Tudi Blažej je že nakazal, kaj lahko pričakujemo, saj priprave za Kogojeve dneve 2016 že potekajo: “Avstrija, Italija, sodelovanje, na Sv. Gori ...”ANJA BRUS


Najbolj brano