Iz ovinka zdrsnil v smrt

Desni ovinek številka 30 na cesti med Trento in Vršičem je bil včeraj, žal, usoden za avstrijskega motorista. Med vožnjo navzgor je v ovinku zapeljal s ceste, z motorjem vred zdrsnil na strmo gozdno pobočje, kjer je, kot kaže, z glavo udaril v drevo. Motor je obstal nekaj metrov nad njim, čelado pa je odbilo kar 60 metrov niže. Truplo so morali dvigniti na cesto z vrvmi.

 Foto: STA
Foto: STA

TRENTA >Nova motoristična tragedija se je zgodila včeraj četrt pred prvo uro popoldne. Nesrečni avstrijski motorist se je v skupini motoristov po ovinkasti cesti iz Trente vzpenjal proti Vršiču. Uspešno je izpeljal vse ovinke do daljše ravnice pred ovinkom številka 30 na nadmorski višini 1325 metrov. Najverjetneje je bila zanj usodna hitrost, ki jo je razvil na ravnici pred ovinkom.

V desni ovinek je očitno pripeljal prehitro, na njegovo nesrečo pa ravno ta ovinek ni opremljen z odbojno ograjo, ki stoji ob spodnjem ovinku (št. 31) in zgornjem (št. 29). Namesto da bi ovinek izpeljal, je še kakšen meter zapeljal naravnost po makadamskem robu ceste, nato pa izginil v strmo gozdno reber pod cesto.

Z motorjem vred naj bi nato med bukovimi debli drsel strmo navzdol, se kmalu prevrnil in silovito trčil v drevo. Kot kaže, je bil zanj usoden udarec z glavo v drevo. Obležal je kakih deset metrov niže od motorja, njegovo čelado pa je odbilo še 60 metrov niže. Če ne bi zadel v drevesa, bi tudi sam končal globoko pod cesto.

Na cestah novogoriške policijske uprave je lani umrl le en motorist, letos pa že štirje. Prva žrtev je bila 75-letnica, ki je januarja z mopedom padla pri Kobaridu, druga je bil 48-letni Horjulčan, ki ga je prejšnji teden v Dolenji Trebuši podrl mladi voznik z avtom, tretja žrtev pa 25-letni Avstrijec, ki je minulo soboto zdrsnil v ovinku pri Trenti. Januarja je umrla tudi 75-letna kolesarka, marca pa še 35-letni kolesar. Vključno z žrtvami avtomobilskih nesreč je na cestah PU Nova Gorica letos umrlo že devet ljudi.
Na cestah koprske policijske uprave je lani izgubilo življenje šest motoristov, letos pa dva; maja 31-letni domačin iz Kubeda, ki mu je pri Sv. Nedelji pot prekrižal voznik z avtom, in v sredo 50-letni domačin, ki je po zaviranju padel na hitri cesti v Kopru.

Padca motorista očitno ni videl nihče, saj ga je šele nekaj trenutkov kasneje opazil njegov kolega, ki mu je v istem ovinku prav tako spodneslo tla pod kolesi motorja. Drugi Avstrijec se je ustavil tik ob robu strmega pobočja, ko je pogledal navzdol, pa je videl prijatelja, kako negibno leži.

Poklical je na pomoč, s ceste proti vrhu Vršiča naj bi se nato vrnili tudi prijatelji, ki so vozili pred njima. Na kraj so prvi prihiteli bovški gasilci in zdravnik, pred njimi so se sicer ustavili reševalci, ki so se po naključju peljali mimo, vendar brez vrvi ni mogel nihče do nesrečnega motorista. Gasilci so zato za debla dreves privezali vrvi in se z zdravnikom spustili do Avstrijca, vendar mu ni bilo več pomoči.

Lahko so le napeli dodatne vrvi in počakali na bovške gorske reševalce, ki so truplo pokojnika namestili v nosila in ga po vrveh potegnili nazaj v nesrečni ovinek. Na kraj so prihiteli tudi tolminski zdravstveni reševalci, vendar tudi oni motoristu niso mogli pomagati.

Avstrijec je bil že četrti motorist, ki je na primorskih cestah umrl v manj kot tednu dni in četrta letošnja motoristična žrtev severnoprimorskih cest. Kako obremenjene so še posebej ceste v zgornjem Posočju, priča podatek, da so bovški gasilci letos posredovali že ob 15 prometnih nesrečah, večinoma motorističnih.

DANIJEL CEK


Najbolj brano