Slovaka so uspeli oživeti

Kar tričetrt ure so se včeraj trudili kobariški gasilci in tolminski gorski ter zdravstveni reševalci, da so pri Trnovem ob Soči uspeli oživeti 53-letnega Slovaka, ki bi skoraj utonil v Soči. Slovak se je s 25-letnim sinom spustil po Soči, nato pa sta se prevrnila. Sin je izplaval, oče je izgubil zavest, iz vode so ga potegnili drugi raftarji. Po neuradnih podatkih naj bi bilo njegovo stanje kritično.

Spust po zahtevni progi pri Trnovem ob Soči se je za 
53-letnega Slovaka slabo končal.  Foto: Pgd Kobarid
Spust po zahtevni progi pri Trnovem ob Soči se je za 53-letnega Slovaka slabo končal.  Foto: Pgd Kobarid

TRNOVO OB SOČI > Nesreča se je zgodila včeraj nekaj minut po tretji uri popoldne, ko sta se 53-letni Slovak in njegov 25 letni sin po Soči spustila z dvosedežnim gumijastim čolnom. Po naših podatkih sta se spustila po progi, na kateri prirejajo moška tekmovanja za svetovni pokal, pred katero naj bi se sicer ustavljali vsi čolni in rafti. Slovaka sta očitno precenila svoje zmožnosti in zapeljala na brzice.

Te so jih hitro prevrnile, iz deroče Soče je sin uspel hitro izplavati, oče pa ne. Po neuradnih informacijah naj bi ga tok in čoln najprej pod vodo ukleščila v skale, nato pa naj bi ga odnesli valovi. K sreči so bili v bližini vodniki raftov in drugi raftarji, ki so ravnokar končali s svojimi vožnjami. Dva vodnika naj bi stekla ob strugi navzdol in našla Slovaka nezavestnega v vodi. Hitro sta ga potegnila na suho in poklicala pomoč.

Na kraj so prvi prihiteli kobariški gasilci, osem se jih je odzvalo na klic, in Slovaka začeli oživljati. “Uporabili smo tudi naš defibrilator,” je povedal poveljnik kobariških gasilcev Andraž Mašera. Po neuradnih informacijah naj Slovak ne bi več dihal, prav tako naj na njegovem telesu ne bi zaznali srčnega utripa. Nekaj minut za gasilci so prišli na kraj tolminski gorski reševalci, nato pa še zdravstveni reševalci iz Tolmina. Skupno naj bi ponesrečenca oživljali dobrih 45 minut.

Očitno so bili uspešni, saj je Slovak začel kazati znake življenja. Med oživljanjem so gorski reševalci poklicali na pomoč ekipo nujne medicinske helikopterske pomoči, ki ga je z vitlom dvignila iz soteske Soče in ga s helikopterjem odpeljala v šempetrsko bolnišnico. Po neuradnih podatkih naj bi bilo njegovo stanje včeraj še vedno kritično.

DANIJEL CEK


Najbolj brano