Sunek kulture v Semedeli

Sunek kulture nesprijaznjenosti, festival Koperground, se bo letos zgodil že enajstič. Četudi so od koprske občine prejeli samo 500 evrov za izvedbo programa, so odločeni, da ga izpeljejo. Obiskovalci festivala ne bodo več našli v vrtu Pokrajinskega muzeja, pač pa v prostorih Krajevne skupnosti Semedela. Začeli bodo v četrtek in Koperground sklenili 16. avgusta.

Član Društva prijateljev zmernega napredka Matevž Pucer je 
prežagal železniško tračnico, bojda Parencanino, Marko 
Brecelj pa je ob tem napovedal, da tudi tire lahko odžagamo, 
le Kopergrounda ne. Foto: Alenka Penjak
Član Društva prijateljev zmernega napredka Matevž Pucer je prežagal železniško tračnico, bojda Parencanino, Marko Brecelj pa je ob tem napovedal, da tudi tire lahko odžagamo, le Kopergrounda ne. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Krajevna skupnost Semedela je ponudila streho Kopergroundu oziroma njegovim glasbenim in filmskim večerom, performirana zaslišanja pa bodo potekala v prostorih RTV Koper - Capodistria v Ulici OF. Tradicionalna lokacija - vrt Pokrajinskega muzeja Koper - jim letos ni bil na voljo, Marko Štrkalj, predsednik semedelske krajevne skupnosti pa je organizatorje festivala, Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN) rešil domala v zadnjem trenutku.

Na perfomiranih zaslišanjih bodo med 6. in 15. avgustom nastopili Ksenija Kos, glasbena producentka, Igor Biuklič, komunikolog in kritik, Aldo Milohnič, sociolog kulture in teoretik gledališča, Mojca Dobnikar, sociologinja in prevajalka, Mateja Koležnik, režiserka, Rok Mohar, akademski kipar, Jure Černec, kamerman in direktor fotografije, Andraž Šulc, staroselec države Za N'kamr, Angelika Vižintin in dj Lovro. Zasliševal jih bo Marko Brecelj, predsednik DPZN, in sicer vsak večer ob 19. uri.

Glasbeni in filmski večeri si bodo torej delili prostor KS Semedela nad gostilno Mandrač. Glasbeni del je oblikoval Iztok Krkoč, potekal pa bo med 19. in 22. uro. Sledil mu bo filmski po izboru Arijane Markučič Brecelj, ki pravi, da je vse težje dobiti filme, ki kažejo na probleme in sprožajo razmišljanja. Evropa takšnih filmov ne podpira. “Izbrani filmi postavljajo ogledalo družbi, ne ponujajo pa zabave in občutka, da živimo v pravičnem svetu, v katerem zmaga dobro,” je v duhu realnega optimizma Arijana Markučič Brecelj ocenila letošnji filmski program. Želja je bila, da bi projekcijsko platno postavili nasproti Botegina v Glagoljaški ulici, vendar niso pridobili občinskega dovoljenja za uporabo javne površine.

V glasbenem delu pa bodo ta petek, 7. avgusta, nastopili Andrej Fon in skupina Palme (Hrvaška). V soboto, 8. avgusta, bosta zaigrala Tarik Alimanović (BiH) in Rajko Muršič. Prihodnji petek, 14. avgusta, bo nastopil Samo Kutin, glasbenega soborca še iščejo, v soboto, 15. avgusta, pa skupina JMZM (Hrvaška) in sam Marko Brecelj. Več bo torej moderne klasike z jazzom, elektroniko in noise elektroniko, manj pa rock'n'rolla.

Del programa bodo še tako imenovani performirani sprehodi konjenice DPZN po mestnem jedru, v njej pa umetni, poltretji meter dolgi penis z imenom Denis kot simbol trajnostne lokalne samouprave, osliček, ki predstavlja sposojenega luškega delavca ter lutki županov Borisa Popoviča in Zorana Jankovića. Brecelj bo vsak dan tudi javno vadil in sprehajal razstavo Boris Popovič v Budimpešti, ob tem pa zbiral denar, čemur pravi prostovoljno javno beračenje, s katerim oživlja mestno jedro Kopra.

Današnja tiskovna konferenca pa je kot uvod v Koperground ponudila tudi performans rezanja železniškega tira, bojda Parencaninega. Brecelj je ob tem povedal: “Kot se je Mussolini odločil, da bo to razkosal in izvzel Istri, tako se mi zdi, da hoče nebotični um odstraniti iz Kopra, vsaj iz starega mestnega jedra, Koperground. Koperground ni Parenzana in mestnim veljakom ne bo uspelo.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano