Prva dražba neuspešna

Prva dražba nepremičnin komenske družbe Alukomen v stečaju ni uspela. Velik tovarniški kompleks na robu Komna včeraj ni pritegnil niti enega kupca.

Včerajšnja dražba proizvodno-poslovnega  kompleksa 
družbe Alukomen v stečaju ni privabila niti enega kupca.  Foto: Petra Mezinec
Včerajšnja dražba proizvodno-poslovnega kompleksa družbe Alukomen v stečaju ni privabila niti enega kupca.  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > 6220 kvadratnih metrov velik proizvodno poslovni kompleks v Komnu, ki leži na 14.769 kvadratnih metrov velikem zemljišču, je včeraj z izklicno ceno 2,768.200 evrov zaman čakal na kupca. “Za današnjo dražbo ni nihče vplačal varščine.” je že dopoldne za naš časnik povedala stečajna upraviteljica Alukomna Marina Pilej.

Glavni del nepremičnega premoženja je velika proizvodna hala s sončno elektrarno na strehi, naprodaj pa je bil tudi polovični delež 587 kvadratnih metrov velike poslovne stavbe, ki stoji na 921 kvadratnih metrov velikem zemljišču in si jo Alukomen lasti skupaj deli z družbo Alukomen holding, in 365 kvadratnih metrov veliko dvorišče ob vhodu v kompleks, ki je prav tako v solasti holdinga.

Toda čeprav naj bi bilo za kompleks nekaj zanimanja, tudi resnejši kupci verjetno čakajo na novo dražbo in s tem nižjo ceno. Ali se bo to res zgodilo, bo verjetno odvisno tudi od upnikov. Stečajna upraviteljica včeraj o tem ni želela špekulirati.

Delavci Alukomna, ki so dobili odpovedi jeseni leta 2013, tako še vedno čakajo na izplačilo neplačanih plač. Počasi, čeprav uspešneje od nepremičnin, namreč poteka tudi prodaja premičnega premoženja, pa tudi izterjava dolgov.

A če bodo delavci - četudi z veliko zamudo - svoje izterjali, upnikom to skoraj zagotovo ne bo uspelo, saj je že izklicna cena nepremičnin nižja od vseh terjatev. Banki Koper, NLB, Poštni banki Slovenije in državi je Alukomen namreč dolgoval skoraj štiri milijone evrov.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano