Vrtojbenci so izstopili iz elite

Konec namiznoteniškega prestopnega roka je minil v znamenju odhodov prvoligaških nosilcev igre, drastičnih pomladitev ekip in izstopov. Iz moške prve lige je izstopila Letrika iz Vrtojbe, od prve lige so se poslovile celo prvakinje iz Raven na Koroškem.

Prvi lopar Letrike, Ludvik Peršolja, bo kariero nadaljeval v 
Nemčiji.  Foto: Igor Mušič
Prvi lopar Letrike, Ludvik Peršolja, bo kariero nadaljeval v Nemčiji.  Foto: Igor Mušič

VRTOJBA > Prestopi obetavnih igralcev v bogatejša okolja in pomanjkanje denarja za nadomestne nakupe so v nekaterih klubih pripeljali do odločitev o drastični pomladitvi z domačimi močmi in - novem začetku v tretji ligi. Takšen pretres se je zgodil tudi pri polfinalistu državnega prvenstva, moški vrsti Letrike iz Vrtojbe. Po tem ko se je njen prvi igralec, mladi reprezentant Ludvik Peršolja, odločil nadaljevati kariero pri četrtoligašu v nemškem Saarbrücknu, kjer bo nekoliko tudi na očeh vzornika, dolgoletnega člana tamkajšnjega prvoligaša Bojana Tokića, so se v Vrtojbi odločili za dolgoročno pomladitev z lastnimi močmi.

Letrika niti v tretji ligi?

Trener Darije Tokić pojasnjuje: “Naš cilj je vedno bil nastopanje z domačimi nosilci igre. V dosedanji razvojni ciklus smo šli z Ludvikom in Kristjanom Peršoljo ter z Luco Bressanom. Najprej smo izgubili Goričana Bressana, ki se je kot italijanski mladinski reprezentant preselil v državni vadbeni center Terni. Po tem se je pokazalo, da bo Kristjan težko združeval šolanje na Bledu in prvoligaško igranje. Ko se je priložnost za odhod pokazala še Ludviku, sta nam kot nosilca ostala igralca, ki nista zrasla pri nas, kar je v nasprotju z usmeritvijo kluba. Zato smo se jima zahvalili za sodelovanje in izstopili iz lige. Vrnili se bomo, ko bo naš podmladek dečkov in mlajših kadetov zrasel. Verjetno nas letos ne bo niti v tretji ligi.”

Janez Petrovčič in Janez Tomše, ki sta se na treninge v Vrtojbo vozila iz Ljubljane, tako zapuščata Letriko. Prvi bo okrepil tretjeligaša Savinjo, drugi pa novega prvoligaša, Fužinarja. V Vrtojbi bo z vadbo in turnirskimi tekmovanje vrstnikov v DP nadaljevala obetavna 12-članska generacija dečkov in mlajših kadetov.

Premiki v moški vrsti Letrike ne bodo vplivali na utečeno sodelovanje z NTK Gorica, je povedal predsednik novogoriškega kluba Dean Mavri. Novogoričani vztrajajo z otroško namiznoteniško šolo, z igranjem fantov v tretji ligi in z usmerjanjem nadarjenih deklet v žensko vrsto Letrike v Vrtojbi, ki se je uvrstila v prvo ligo, v kateri bo tudi igrala.

Vrtojbenke namreč igralskih zagat nimajo. Dekletom, ki so lani priborile napredovanje v prvo ligo (Gaja Mavri, Tina Mozetič, Sara Maraž) se bo po uskladitvi delovnih obveznosti po lanskem premoru spet pridružila izkušena domača prvoligaška igralka Nina Pavlin. Izkušnje bodo nabirale še mlade Nuša Klaut in Taja Vidmar. V takšni zasedbi bi morale Vrtojbenke v ligi zanesljivo obstati.

Dogajanje v moški prvi ligi bo vplivalo tudi na izolski Arrigoni. Njegova moška vrsta je lani po kvalifikacijah sicer izpadla iz družbe najboljših, vendar pa se po odhodih in pomladitvah za izstop iz elite niso odločili le v Vrtojbi, temveč tudi v Cirkovcah. Za Izolane se je tako odprla administrativna možnost, da zasedejo eno od dveh praznih mest v prvi ligi.

V Izoli brez pretresov

Trener Zdenko Švab je pripravljen sprejeti izziv: “Imamo mlado, obetavno ekipo, ki že trenira. Nimamo česa izgubiti. Tako kot smo lani nepričakovano prišli v prvo ligo po izstopu Velenjčanov in v njej nabrali pomembne izkušnje, smo priložnost pripravljeni zgrabiti letos. Preizkušeni igralci, Erik Paulin, Simon Frank, Kristjan Ludvik, Michelle Vigini in Gregor Vuković bodo leto starejši in bolje pripravljeni na prvoligaški izziv.”

Novo prvoligaško sezono mirna in močnejša pričakuje ženska vrsta Arrigonija. Lanske polfinalistke DP bo okrepila povratnica po materinstvu, Jana Ludvik. Katrina Sterchi, Urška Čokelj in Alenka Ačimović so se v lanskem prvenstvu že izkazale, izkušnje pa bodo nabirale še mlade Lea Paulin in Kim Fink.

V ženski prvi ligi presenetljivo ne bo več serijskih prvakinj iz ravenskega Fužinarja Interdiskonta, od koder so odšle vse nosilke igre. Deloma se je z njimi (sestre Veronik) okrepila Muta, ki bo tako prvi favorit za prvaka.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano