Ljubljana in Bruselj glede arbitraže na istem bregu

Slovenska vlada je za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama. S tem naj bi Hrvaški sporočila, da tuji ugledni pravniki ne vidijo razloga za prekinitev arbitražnega postopka. Z imenovanjem tujega mednarodnega pravnika naj bi se Slovenija izognila tudi očitkom, da je arbiter pristranski.

Ronny Abraham
Ronny Abraham  

LJUBLJANA > Slovenija je izpolnila svojo zavezo in odstranila vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej, je včeraj po imenovanju mednarodnega pravnika Ronnyja Abrahama za novega arbitra pojasnil slovenski premier Miro Cerar. Cerar zdaj pričakuje, da bo arbitražno sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

Sporočilo Hrvaški

Imenovanje novega arbitra naj bi potekalo na zelo skrivnosten način. Ime arbitra naj bi Cerar razkril šele na seji vlade, tako da za Abrahama niso predčasno izvedeli niti predstavniki opozicijskih strank, ki so se pred vladno sejo udeležili sestanka parlamentarnih strank pri premierju. Razlog za prikrivanje imena naj bi bilo čakanje na povratne informacije z arbitražnega sodišča.

Ognja v strehi zaradi tega ne bo. V opoziciji pravijo, da je bila izbira arbitra - in s tem tudi odgovornost za izbiro - v rokah vlade. V SDS ob tem upajo, da je imela vlada tokrat srečno roko.

Vlada se za Abrahama, sicer predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu, ni odločila na pamet. Kot je povedal zunanji minister Karl Erjavec, je s tem sporočila Hrvaški, da tudi ugledni mednarodni pravniki ne vidijo razlogov za to, da arbitražno sodišče ne bi končalo svojega dela.

Zoran Milanović: “Arbitražnega postopka ni mogoče nadaljevati ne v obstoječi niti v podobni obliki”.

Hkrati naj bi želela Slovenija z izbiro tujega pravnega strokovnjaka odstraniti vsakršen dvom v njegovo nepristranskost. Po besedah predsednika SD Dejana Židana je dejstvo, da novi arbiter ni Slovenec, znak, “da je Slovenija pristopila k arbitražnemu sporazumu s čistimi nameni, da pride do rešitve dolgoletnega spora”.

Francoz Ronny Abraham je sicer profesor mednarodnega prava, v preteklosti pa je med drugim večkrat zastopal Francijo v mednarodnih sodnih sporih. Član Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) od leta 2005, februarja letos pa je bil imenovan za predsednika tega sodišča. Njegova uradna biografija na spletni strani ICJ navaja, da je bil pred prihodom na meddržavno sodišče profesor na več univerzah, med drugim pa je bil tudi svetovalec francoskih vlad v pravnih zadevah s področja splošnega mednarodnega prava, prava EU, mednarodnega prava človekovih pravic in prava morja.

Bruselj “polno” podpira arbitražni postopek

Tik preden je Cerar obelodanil ime novega člana arbitražnega sodišča je ugodna novica za Slovenijo prišla iz Bruslja. Evropska komisija, ki je v minulih dneh sicer sporočala, da podpira delo arbitražnega sodišča, a se v dogajanje ne more vpletati, je bila včeraj v svojem odgovoru za RTV Slovenija konkretnejša. Evropska komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, vendar “polno podpira arbitražni postopek.” Po oceni Bruslja “arbitražni sporazum vsebuje mehanizme za odgovor na skrbi Hrvaške.”

Evropska komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, vendar “polno podpira arbitražni postopek.”

Vidnejši hrvaški politiki se včeraj niso odzvali niti na novo slovensko izbiro niti na bruseljsko sporočilo. Hrvaški premier Zoran Milanović je sicer odgovoril na Cerarjevo pismo in v Slovenijo sporočil, da “arbitražnega postopka ni mogoče nadaljevati ne v obstoječi niti v podobni obliki”. V Zagrebu se bo danes začela izredna seja sabora, na kateri bodo predvidoma izglasovali odstop Hrvaške od arbitraže.

JANA KREBELJ


Najbolj brano