Erjavec prepričan v nadaljevanje dela arbitražnega sodišča

Zunanji minister Karl Erjavec je tudi po sporočilu arbitražnega sodišča, da bo zaslišalo tako hrvaško kot slovensko stran, prepričan, da bo sodišče nadaljevalo delo. “Včeraj je bila velika zmaga slovenske diplomacije,” je Erjavec pred današnjo sejo vlade na Brdu pri Kranju še dejal o torkovem imenovanju novega slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama.

Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da bo arbitražno 
sodišče nadaljevalo delo. Foto: STA
Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Karl Erjavec po sporočilu Haaga glede zaslišanja pričakuje razpravo in obravnavo, nadaljevanje dela sodišča in ravnanje v skladu z arbitražnim sporazumom. Na zaslišanju bo Slovenijo po njegovih besedah zastopala agentka Slovenije v arbitražnem postopku Mirjam Škrk, vse skupaj pa se bo po Erjavčevih ocenah dogajalo hitro.

Zunanji minister je ob prihodu na sejo vlade, na kateri naj bi razprava v glavnem tekla okoli proračuna, izrazil upanje, da bodo v hrvaškem saboru imeli kulturno razpravo ter da se zavedajo, da arbitražnega postopka ni mogoče ustaviti.

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je v torek sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavno poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ti pa se morata medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila spor in ogrozila delo sodišča, je dodalo.

Iz sodišča so sporočili, da jih je Hrvaška v pismu z datumom 24. julij obvestila o poročanju hrvaških medijev o posnetkih pogovorov med takratnim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Slovenija je v torek imenovala novega člana arbitražnega sodišča. Hrvaški sabor pa danes začenja razpravo o odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

STA


Najbolj brano