V Sloveniji narašča predpisovanje antidepresivov

V Sloveniji je bilo leta 2014 izdanih 525.206 receptov za antidepresive. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), poraba antidepresivov narašča tako v Sloveniji kot v drugih državah OECD. A ob naraščanju predpisovanja antidepresivov upada predpisovanje pomirjeval.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Po podatkih NIJZ so zdravniki v Sloveniji leta 2010 izdali 459.681 receptov za antidepresive, lani pa že pa 525.206. Največ antidepresivov zdravniki predpišejo odraslim med 45. in 64. letom starosti. Ženskam je predpisanih približno dvakrat več receptov za antidepresive kot moškim.

V letih 2011 in 2012 so imeli tisti, ki so obiskali zdravnika na primarni ravni zaradi težav z duševnim zdravjem, najpogosteje anksiozne motnje, reakcije na hud stres in prilagoditvene motnje ter depresivne epizode. Pri moških so sledili obiski zaradi duševnih in vedenjskih motenj, ki jih je povzročilo uživanje alkohola, pri ženskah pa zaradi neopredeljene demence, navajajo na NIJZ.

Po podatkih inštituta so zdravniki na primarni ravni med leti 2009 in 2013 zabeležili v povprečju 91.774 obiskov letno zaradi različnih duševnih motenj, kar je slaba dva odstotka vseh zabeleženih obiskov oz. 45 obiskov pri zdravniku na 1000 prebivalcev na leto. Večkrat so zdravnika zaradi težav duševnega zdravja obiskale ženske kot moški, še ugotavljajo na inštitutu.

Zaradi duševnih motenj je bilo pri izbranih zdravnikih v Sloveniji med leti 2009 in 2013 v povprečju zabeleženih 18.471 primerov bolniškega staleža na leto, kar je 2,5 odstotka vseh bolniških staležev. Večkrat so bile na bolniški zaradi težav z duševnim zdravjem ženske kot moški. A ob tem na inštitutu poudarjajo, da moški o težavah z duševnim zdravjem neradi spregovorijo in neradi obiščejo zdravnika oziroma se s težavami spopadajo drugače kot ženske.

Bolniška odsotnost zaradi duševnih motenj je dolga, dodajajo na NIJZ. Povprečno trajanje ene odsotnosti z dela zaradi duševnih motenj je med leti 2009 in 2013 znašalo 44 dni. Moški so v povprečju zaradi duševnih motenj dlje v bolniškem staležu, in sicer 48 dni, ženske pa 42 dni.

STA


Najbolj brano