Štirje mrtvi v zmečkani dacii

Primorska avtocesta se je včeraj obarvala v črno. Med Lomom in Uncem je voznik tovornjaka cisterne, kot kaže, spregledal ustavljeni vozili na odstavnem pasu in vanju silovito trčil. Prvo vozilo naj bi odbilo v drugo, nato pa naj bi prvo tovornjak še zmečkal v obcestnem jarku. V pločevini so umrli štirje Romuni, med njimi petletni deček.

Policisti so zavarovali kraj nesreče (v ozadju) in do teme iskali pobeglega voznika. Foto: Jaka Gasar/Dnevnik
Policisti so zavarovali kraj nesreče (v ozadju) in do teme iskali pobeglega voznika. Foto: Jaka Gasar/Dnevnik

LOGATEC > Nesreča se je zgodila včeraj pol ure pred poldnevom, dober kilometer od počivališča Lom proti Uncu. Na odstavnem pasu naj bi se tik pred prihodom cisterne ustavila dva voznika, vsak s svojim avtom, eden za drugim. Takrat naj bi za njima pripeljal voznik s cisterno in v zadnjega silovito trčil.

Po trku naj bi zadnji avto odbilo v prvega, tega je zavrtelo in je obstal razbit na prehitevalnem pasu, avto, v katerega je cisterna najprej zadela, naj bi tovornjak potisnil v jarek ob avtocesti in ga tam še stisnil ob kamnito brežino. Po trku je cisterna obstala na kolesih v jarku, razbitine avta pa so bile stisnjene med brežino in tovornjakom.

Kaj se je dogajalo v trenutkih, ki so sledili, včeraj še ni bilo jasno, saj z ljubljanske policijske uprave do zvečer niso pojasnili, kako se je nesreča zgodila. Promet na avtocesti se je ustavil, voznik tovornjaka naj bi izstopil iz kabine in nato izginil v neznano. Policija je že v prvem obvestilu o nesreči povedala, da je voznik tovornjaka s kraja zbežal peš, kar pomeni, da so ga drugi vozniki očitno videli. Bil je oblečen v modre hlače in rdečo majico, policija ga je včeraj zvečer še vedno iskala na območju Logatca.

Umrla cela družina?

Z ljubljanske policijske uprave so včeraj zvečer pojasnili, da je cisterna zmečkala avto dacia duster, za volanom katerega je sedel 43-letni državljan Romunije. Z njim so bili v avtu še dve ženski, stari 34 in 60 let, ter komaj petletni deček. Vsi so umrli takoj po trku. Drugi avto je bil znamke volkswagen golf, v njem pa sta bila 52-letni Romun in 51-letna Romunka. Oba sta nesrečo preživela le z lažjimi poškodbami.

Do kraja nesreče so kmalu prihiteli ljubljanski, logaški in cerkniški gasilci, ki pa so iz popolnoma uničenega dusterja lahko potegnili le štiri trupla. Policisti so z ogledom nesreče končali ob petih popoldan, še vedno pa niso pojasnili vseh okoliščin nesreče. Zato naprošajo vse, ki so nesrečo videli ali pa vedo karkoli o okoliščinah, naj to čim prej sporočijo policiji.

Po napisih na vratih tovornjaka je cisterna last prevozniškega podjetja Traig iz Ivančne Gorice. Včeraj smo poklicali na sedež podjetja, vendar je telefon zvonil v prazno, prav tako je zvonil v prazno tudi prenosni telefon direktorja Traiga. Policisti so včeraj zagotovo vedeli, kdo je sedel za volanom cisterne, vendar niso izdali ne njegove starosti ne bivališča oziroma državljanstva. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za voznika z 20-letnimi izkušnjami, ki naj bi med sodelavci veljal za zglednega šoferja.

Od četrtka do včeraj je na slovenskih cestah umrlo osem ljudi. Črna statistika je včeraj narasla že na 62 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa smo našteli komaj 50 mrtvih na cestah. Policija zato poziva vse voznike in druge udeležence v prometu k skrajni previdnosti.

Zakaj jih ni obšel?

Tiskovni predstavnik Petrola Aleksander Salkič je pojasnil, da sta na cisterni res barvi Petrola in njihov napis, da pa Petrol nima ne tovornjakov ne voznikov, ampak zanj vozijo pogodbeni prevozniki. Oni so v celoti odgovorni tako za tovor kot za varnost prevozov. Po naših informacijah je bil voznik namenjen na Srmin, kjer bi natočil gorivo kerozin. V času nesreče je bila cisterna prazna. Glavno vprašanje ostaja, zakaj je voznik cisterne spregledal ustavljeni vozili in trčil vanju. Po naših podatkih so Romuni v obeh vozilih potovali skupaj in se iz neznanega vzroka ustavili na odstavnem pasu, ki je na tistem delu v resnici pas za počasna vozila. To pomeni, da je voznik s cisterno lahko vozil po tem pasu, seveda pa bi moral opaziti stoječi vozili in ju obiti ali pa za njima ustaviti. DANIJEL CEK


Najbolj brano