Gostincu pogojna kazen za oškodovanje upnikov

Koprsko sodišče je na pogojno kazen obsodilo 36-letnega gostinca iz okolice Kopra. Njegova družba je končala v stečaju, upnike pa je oškodoval za 50.000 evrov. Posel v restavraciji Express na Kozini se mu ni izšel, kot je načrtoval.

Koprsko sodišče je na pogojno kazen obsodilo 36-letnega 
gostinca iz okolice Kopra. Njegova družba je končala v 
stečaju, upnike pa je oškodoval za 50.000 evrov.
Koprsko sodišče je na pogojno kazen obsodilo 36-letnega gostinca iz okolice Kopra. Njegova družba je končala v stečaju, upnike pa je oškodoval za 50.000 evrov. 

KOPER > Podjetje 36-letnega gostinca iz širše okolice Kopra je zašlo v kalne vode, ko je najel gostilno Expess ali po domače Meksiko na Kozini. Posel očitno ni stekel tako, kot je gostinec načrtoval, in težave so se začele kopičiti. Leta 2009 je podjetje končalo v stečaju, ki ga je stečajna upraviteljica zaključila leta 2012.

Med postopkom pa je ugotovila vrsto nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešil gostinec. Njegov glavni greh naj bi bilo poslovanje z gotovino. V času, ko je imel v najemu gostilno Meksiko na Kozini, naj bi od 128.000 evrov, kolikor so njegovi delavci zaračunali za hrano in pijačo, na račun podjetja položil le 36.000 evrov. Z ostalim denarjem naj bi plačeval blago in delavce.

Med stečajnim postopkom je upraviteljica odkrila, da je gostinec dobaviteljem in drugim ostal dolžan 53.800 evrov, in ga ovadila. Tožilstvo je ovadbo proučilo in proti njemu spisalo obtožnico zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Gostinec je dejanje priznal, tožilka Barbara Milič Rožman pa je sodniku Matevžu Grosu predlagala, naj ga obsodi in mu izreče leto in pol pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Sodnik je sledil predlogu tožilke in ga obsodil na pogojno kazen. “Očitno je šlo za enkraten dogodek, kaznovani niste bili ne prej ne kasneje, zato menim, da je pogojna kazen primerna,” je sklenil sodnik Gros. DC


Najbolj brano