Otvoritev zavetišča istočasno kot protestni shod

Obalno društvo proti mučenju živali je danes koprski občini po pošti vrnilo ključe zavetišča za živali v Dvorih. Okrog dvajset delavcev Komunale Koper se je takoj zatem lotilo vzdrževalnih del ter dezinsekcije in deratizacije objekta. Uradna otvoritev zavetišča pod okriljem novega upravljalca bo v petek, točno ob 18. uri, ko se v Kopru začne protestni shod društva, ki nasprotuje “zahrbtnemu” prevzemu prostorov.

V Obalnem zavetišču za živali je danes poprijelo za delo kakih 
20 delavcev Komunale Koper. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Obalnem zavetišču za živali je danes poprijelo za delo kakih 20 delavcev Komunale Koper. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

DVORI > V koprski Komunali so napovedali nekaj sprememb v zavetišču: vhod bodo premaknili na drugo stran, v hiši ob zavetišču bo sprejemna pisarna in mačjak, uredili bodo poseben vhod za dostop do karantenskega območja za živali, mizar pa že popravlja tudi pasje bokse, ki so bili poškodovani.

Zavetišče bo vodila veterinarka Mateja Suklan, ki jo je Komunala zaposlila prav v ta namen. Kdo bo še v ekipi, za zdaj ni znano. V Obalnem društvu proti mučenju živali (ODPMŽ) so ponujeno sodelovanje zavrnili.

Danes si je delovno akcijo v zavetišču ogledal tudi koprski župan Boris Popovič, ki je znova zagotovil, da živali ne mislijo pustiti na cedilu. “Naredili bomo zgledno zavetišče. Ljudje nas bodo lahko priklicali tudi prek številke 112. Dosegljivi bomo vsako uro, vsak dan, vse dni v letu,” napoveduje.

Na vprašanje, zakaj se investicijskih del, ki smo jim bili danes priča v zavetišču, istrske občine kot lastnice niso lotile že prej, pa župan odgovarja, da je očitno podcenjeval težave v zavetišču in da bi morali najbrž pogodbo z ODPMŽ prekiniti že prej.

Popovič je prepričan, da se bodo stroški za delovanje zavetišča v prihodnje znižali, a v isti sapi pove, da bodo, v kolikor se bodo s tem strinjale tudi druge istrske občine, morda zvišali postavko v proračunih. Nadeja se, da bodo ljudje še naprej donirali hrano in druge potrebščine za živali. Sprašuje se, kam je šel ves denar, ki so ga dobivali v zavetišču, saj mu je pasji trener Roman Starman iz Društva Burja zagotovil, da je 6000 evrov na leto dovolj za nakup hrane za vse pse v zavetišču.

Če bodo ljudje v zavetišču iskali svojo izgubljeno žival, jim jo bodo vrnili brez plačila, še dodaja Popovič. Jutri ob 17. uri pa še vabi na prostovoljno delovno akcijo za ureditev zavetišča, ki se je bo udeležil tudi sam. NH


Najbolj brano