Lani blizu tretjega kroga

Koprčane jutri čaka prvi nastop v njihovi deseti sezoni nastopov v nogometni Evropi. Danes končujemo sprehod po zgodovini klubskih evropskih nastopov.

Dvoboj Kristjana Polovanca in Maria Mandžukića na razvpiti 
tekmi pred petimi leti v Zagrebu. Foto: Damir Krajac
Dvoboj Kristjana Polovanca in Maria Mandžukića na razvpiti tekmi pred petimi leti v Zagrebu. Foto: Damir Krajac

KOPER > Leta 2010 je Koper osvojil državni naslov in dobil priložnost v ligi prvakov. Imel pa je smolo, saj je v drugem predkrogu naletel na zagrebški Dinamo. Način, kako je tekmo v Zagrebu izgubil (1:5), je spravil ob živce športnega direktorja Mirana Pavlina. Dan po tekmi je Dinamo v Wolsfburg prodal svojega največjega aduta Maria Mandžukića. Zagrebška tekma ni kar tako utonila v pozabo, saj je tri mesece po njej zanimala tudi preiskovalne organe. O Pavlinovih sumničenjih o čudni tekmi ter igri Kristjana Polovanca in Amirja Karića se je razpisal tudi hrvaški tisk. Kakorkoli že, v Novi Gorici so bili “purgerji” že prepričani, da so opravili delo; prišli so s pomožnim trenerjem Sretenom Čukom (trener Velimir Zajec je že gledal bodoče tekmece) in prevetreno ekipo. Le vratarju Tomislavu Butini so se lahko zahvalili, da jim Koper ni zabil še četrtega zadetka, po katerem bi Dinamo ostal z dolgimi nosovi. Koper je slavil s 3:0 z zadetki Enesa Handanagića, Ivice Guberca in Mitje Brulca.

Največja zmaga v evropskih pokalih - Čelik Nikšić : Koper 0:5 (2014); največji poraz - Litex Loveč : Koper 5:0 (2006); igralec z največ nastopi - Ermin Hasić (18); najboljši strelec - Viktor Trenevski (6).

V sezoni po osvojitvi državnega naslova v koprskem taboru ni bilo pretiranega miru in sledila je vrnitev Maribora na vrh. Koprčani so si s tretjim mestom znova priigrali evronastop, tokrat v evropski ligi, bivšem pokalu Uefa. Žreb jih res ni pobožal: dlje ni bilo možno potovati. Tekmec je bil Šahter iz kazahstanske Karagande, mesta sredi ničesar. Do tja so v precej bizarno organiziranem potovanju potovali kar 29 ur. Šahter je bil tedaj klub v vzponu, leta 2013 se je celo uvrstil v skupinski del evropske lige. Letošnjo sezono je v domači ligi končal šele na šestem mestu in ostal brez evropskih pokalov. Na prvi tekmi doma so Koprčani v končnici prek Davorja Bubanje zadeli za zmago, potem pa je nepotreben prekršek Bojana Đukića v sodnikovem podaljšku gostom iz najstrožje kazni prinesel remi. V Karagandi so slavili domačini, z 2:1, priložnost za napredovanje so imeli tudi Koprčani. Milan Osterc je dosegel evrogol za vodstvo, potem pa še nesrečni avtogol. Aljaž Struna je imel v 92. minuti na nogi žogo za napredovanje, a mu je, samemu pred golom, spodrsnilo.

Koprska odprava je - razdeljena na dva dela - ponoči dopotovala v islandsko prestolnico. Nogometaši so potovali prek Dunaja, del strokovnega štaba in vodstva pa prek Milana. Poleti na Islandijo so namreč precej zasedeni, saj je v tem času tam vrhunec turistične sezone. “Pričakujem, da bomo z Islandije prinesli ugoden rezultat. Verjamemo vase in objektivno smo boljši tekmec. Nogomet prinaša tudi presenečenja. Upamo, da ga tokrat ne bo in da bomo lahko povratno tekmo odigrali brez pritiska,” je pred odhodom povedal trener Rodolfo Vanoli. Danes ekipo čaka uradni trening na stadionu Vikingurja. Včeraj še ni bilo dokončno znano, če bo tekma res na njihovem stadionu.

Po dveh sezonah brez evropskih obveznosti so kanarčki lani prvič uspeli preskočiti drugi krog in bili na pragu tretjega. Nikšički Čelik je dva visoka in tragikomična poraza v prvem predkrogu plačal s propadom in izgonom v tretjo ligo. Črnogorski klub je sicer bil zaradi zaporednih visokih porazov pod drobnogledom Uefe. Koprčani so v drugem krogu dobili azerbajdžanski Nefči. V gosteh so presenetili z zrelo igro in slavili z 2.1, doma pa so s pretirano zaprto igro izzivali srečo in se z zadetkom gostov (ti so se prebili vse do zadnjega, četrtega kroga predtekmovanja) v 84. minuti poslovili od nadaljnjega tekmovanja.

ROK MAVER


Najbolj brano