Cipras vztraja pri referendumu in še naprej poziva k “ne”

Grški premier Aleksis Cipras je danes v težko pričakovanemu nagovoru državljanom vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma o besedilu varčevalnega in reformnega programa, h kateremu bi se morala v zameno za svež denar zavezati njegova država. Državljane je znova pozval, naj odkljukajo "ne" - a hkrati Grčija želi ohraniti evro.

Grški premier Aleksis Cipras je danes v težko pričakovanemu 
nagovoru državljanom vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma.
Grški premier Aleksis Cipras je danes v težko pričakovanemu nagovoru državljanom vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma. 

ATENE > "'Ne' ne pomeni ločitve od Evrope," je zagotovil Cipras v televizijskem nagovoru. Kdor trdi, da glas proti na nedeljskem referendumu pomeni izstop Grčije iz območja z evrom, po njegovem "laže".

Evroskupina je na današnji telefonski konferenci, na kateri je obravnavala najnovejši predlog Grčije glede dogovora o nadaljnji finančni pomoči, soglasno odločila, da bo pred nadaljnjimi pogovori počakala na rezultat nedeljskega referenduma, je prek Twitterja sporočil slovaški finančni minister Peter Kažimir.

Državljane je grški premier pozval, naj rečejo "ne" evropskim receptom. Zatem se bo grška vlada z mednarodnimi posojilodajalci začela pogajati na novo, je povedal. Zagotovil je, da Grčija želi ostati v Evropi.

"Tudi druge države so izvedle referendume," je dejal Cipras v le nekaj minut trajajočem nagovoru. "Grška vlada bo tudi v ponedeljek tu," je bil še samozavesten, Grkom pa je zagotovil, da so njihove pokojnine in plače varne.

Grkom, ki se že leta spopadajo z visoko brezposelnostjo in raznimi varčevalnimi ukrepi, se je Cipras zahvalil še za njihovo mirnost.

Pred Ciprasovim nagovorom so se pojavila ugibanja, da bi si grška vlada lahko glede referenduma premislila. Cipras naj bi namreč posojilodajalcem čez noč poslal pismo, v katerem je napovedal, da bo pristal na skoraj vse njihove predloge z le nekaterimi manjšimi spremembami. A posojilodajalci ob dogovoru zahtevajo, da Cipras državljane pozove h glasovanju za.

STA


Najbolj brano