Od Štanjela do Devina z avtobusom

Letos bo, že deseto leto po vrsti, med gradovoma Štanjel in Devin potekala poletna avtobusna povezava. Med domačini se je dobro prijela, saj z njim manjšajo stroške obiska kopališč, več promocije pa bo potrebne za privabljanje turistov v Štanjel.

Med gradovoma Štanjel in Devin bo poleti spet vozil avtobus.  Foto: Bogdan Macarol
Med gradovoma Štanjel in Devin bo poleti spet vozil avtobus.  Foto: Bogdan Macarol

ŠTANJEL > "Lansko leto smo zabeležili nekoliko manj potnikov - okrog 400 jih je bilo - kar pa pripisujemo slabemu vremenu," je pojasnila Helena Kosmina iz štanjelskega Turistično informacijskega centra.

Novosti v primerjavi s preteklimi leti ni veliko, tudi cena vozovnic ostaja enaka in je odvisna od vstopne postaje. Avtobus ustavlja v Hruševici, Tupelčah, Kobjeglavi, Gabrovici, Tomačevici, Komnu, Gorjanskem, Šempolaju, Nabrežini in Sesljanu. Tudi letos bo med vikendi in ob praznikih vozil trikrat dnevno, prvi iz Štanjela odrine ob 9. uri, drugi ob 14. uri, tretji pa ob 19. uri, iz smeri Devin pa so odhodi predvideni ob 10.10, 15.10 in 20.10. Zadnjič bo avtobus potnike prevažal v nedeljo, 30. avgusta. Z vozovnico je mogoče izkoristiti popuste pri obisku Spacalove galerije in Kraške hiše v Štanjelu.

Avtobus najbolj uporabljajo domačini, ki s tem prihranijo stroške za prevoz na morje. Povratna vozovnica med Štanjelom in Sesljanom, priljubljenim kopališčem, stane 3,60 evra.

V občini pa ne skrivajo želja, da bi z avtobusom v Štanjel in na Kras privabili več turistov tudi iz obratne smeri. "Turiste bi radi iz Sesljana in Devina privabili k nam. Cilj je, da bi tu preživeli več časa, si lahko izposodili kolo in spoznavali Kras," je povedal župan Marko Bandelli.

"O avtobusu in njegovih urnikih se turisti seznanjajo pri ponudnikih prenočišč, z naslednjim letom pa bomo bolj poudarili ponudbo enodnevnih izletov," je o načrtih za prihodnost povedala Helena Kosmina.

Občina Komen skupaj z Občino Devin Nabrežina subvencionira občasni prevoz, strošek pa vsako stane približno 2000 evrov letno. Letos bo strošek še nekoliko večji, saj so se sponzorska sredstva Zadružne Kraške banke, ki vsa leta podpira projekt, nekoliko zmanjšala. PETRA MEZINEC


Najbolj brano