Briška lepotica čaka direktorja

Vila Vipolže je obnovljena in opremljena, a še ni potrjeno, kdaj jo bodo odprli, saj je ministrstvo še ni dalo v upravljanje zavodu ZTKMŠ. Veliko je bilo ugibanj, ali je prenos zavrl spor okrog (ne)imenovanja direktorice zavoda. Podpis pogodbe se je zavlekel, ker čakamo imenovanje novega direktorja zavoda, pojasnjuje direktorica občinske uprave Anita Manfreda. Potrdili naj bi ga do konca junija.

Obnovljena briška lepotica še čaka tako na direktorja kot na vsebine. Foto: Leo Caharija
Obnovljena briška lepotica še čaka tako na direktorja kot na vsebine. Foto: Leo Caharija

VIPOLŽE > Maja je bilo med Ljubljano in Dobrovim kar nekaj telefonskih klicev. Zaskrbljeni so prihajali z ministrstva za kulturo, pomirjujoči pa iz pisarne briškega župana Franca Mužiča. Ta je potrdil, da so spor okrog (ne)imenovanja direktorice Zavoda za turizem, kulturo mladino in šport (ZTKMŠ), ki bo upravljal z vilo Vipolže, budno spremljali tudi na ministrstvu.

“Dal sem zagotovila, da bodo stvari tekle naprej,” je zatrdil Mužič. Kot smo pisali, so, da bi zagato čim prej odpravili, za vršilca dolžnosti direktorja zavoda imenovali Franja Polanca in objavili nov razpis za direktorja. Predsinočnjim je svet zavoda izmed 14 kandidatov že izbral naslednika oziroma naslednico Ariane B. Suhadolnik, je potrdil njegov predsednik Matjaž Četrtič, ki pa ni želel razkriti, kdo jih je najbolj prepričal in zakaj. Uradno informacijo o tem bo javnost dobila pred sejo občinskega sveta, ki naj bi predvidoma 23. junija potrjeval direktorja oziroma direktorico.

Čakajo, da zavod dobi vodjo

Prav to, da zavod še nima vodje za polni mandat, je razlog, da z ministrstvom še niso podpisali petletne pogodbe o upravljanju vile, pojasnjuje direktorica občinske uprave Anita Manfreda. Ministrstvo jim je osnutek osnutek pogodbe poslalo že konec aprila. “Pogodbo o upravljanju preučujemo, se dogovarjamo. Podpis načrtujemo konec junija, ko bo potrjen direktor zavoda. Prav je, da jo podpiše direktor s polnim mandatom,” pravi Manfreda, ki upa, da bodo svetniki vodjo potrdili.

“Vila je opremljena, pri čemer je ministrstvo za kulturo v veliki meri upoštevalo želje Zavoda za turizem, kulturo mladino in šport Brda Dobrovo,” na ministrstvu za kulturo potrjujejo, da so sledili predlogom Bricev. Pričakovanja glede tega, kaj se bo dogajalo v vili, so seveda velika. Med usklajevanjem o tem je ZTKMŠ vodila Suhadolnikova, tudi okvirni program delovanja je zastavila, a je, kot je znano, kasneje svetniki niso potrdili za direktorico. “Dogajanja okrog direktorice, kar navajate kot možen vzrok za upočasnitev postopka, ne moremo komentirati,” so na naše vprašanje odgovorili z ministrstva.

Dodali pa so, da “od upravljavca seveda na ministrstvu za kulturo pričakujemo in si želimo, da objekt polno zaživi, da služi namenu promocije kulturnih vsebin in je odprt za širšo javnost.”

Idej je veliko, strategija šele pride

V Občini Brda zagotavljajo, da se bo to seveda zgodilo. A ne naenkrat, saj je treba vsebine v tak objekt umeščati postopoma in premišljeno. “Nabor idej je, v vili bodo raznolike vsebine, od stalnih razstav do različnih dogodkov, smernice so postavljene, objekt bo treba napolniti,” potrjuje Anita Manfreda in dodaja, da se bodo prvi dogodki začeli septembra, strategijo pa bo določil nov vodja zavoda. S tem se ukvarja tudi projektna skupina.

V vili bodo zagotovo vsebine, ki jih načrtujejo že dolgo, na primer vinoteka, pa stalna razstava o vili nekoč in danes in podobno. Razpis za najemnika vinoteke bodo objavili, ko bodo podpisali pogodbo. Ena od idej je tudi, da bi v vili odprli spominski center za zamejce, ob nedavnem obisku Brd in Vipolž jo je podprl tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano