Poželi so prvo tono letošnje soli

Najprej je bil na vrsti solni cvet, nato pa je solinar Boštjan Čurič v roke prijel gavero in s tem tipičnim lesenim orodjem na kupčke pograbil prvo letošnjo sol. Tako se je včeraj v Sečoveljskih solinah začela letošnja žetev soli.

Boštjan Čurič je v Sečoveljskih solinah včeraj požel prvo sol in tako začel letošnjo 
sezono. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Boštjan Čurič je v Sečoveljskih solinah včeraj požel prvo sol in tako začel letošnjo sezono. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

SEČA > V solinah upajo, da jim bo letos nebo bolj naklonjeno kot lani, ko jim deževno vreme ni dovolilo požeti niti grama soli. To se je zgodilo prvič v sto letih. Tudi zato so letos s pripravo solnih polj in podlage petole nekoliko pohiteli in včeraj poželi prve sadove dela. Na roko jim je šlo tudi vroče in sončno vreme v zadnjih dneh in sezono so začeli približno dva tedna prej kot običajno.

Prvi je solni cvet s površine vode v bazenih pobral Boštjan Čurič, nato pa začel na kupčke grabiti kristale soli. Včeraj je nabral prvo tono, v prihodnjih dneh jo bo v kavedinih nastalo še več. Koliko je bo do konca poletja, je za zdaj prezgodaj napovedovati. “V najboljši sezoni sem pobral 160 ton najkakovostnejše piranske soli in približno dve toni solnega cveta,” je povedal, medtem ko je s snežno belih kupčkov soli skrbno odstranjeval nekaj temnih koščkov petole, ki so se oluščili z dna bazena in tako poskrbel, da bo sol zares čista.

Zaposlene v podjetju Soline oziroma Krajinskem parku Sečoveljske soline je danes presenetilo pismo z obvestilom, da jim TripAdvisor podeljuje certifikat odličnost. Na podlagi ocen, ki so jih na tem spletnem portalu zapisali obiskovalci, so si Sečoveljske soline prislužile štiri zvezdice od petih. Tega so se v Sečoveljskih solinah razveselili tudi zato, ker sploh niso vedeli, da portal podeljuje tovrstna priznanja in zanj niso na noben način lobirali. Jih je pa zmotilo ime krajinskega parka, zapisano na certifikatu, ki je le v italijanskem jeziku. Tudi na TripAdvisorju ga najdemo le kot Parco Naturale delle Saline di Sicciole. Pod njim pa pohvalne komentarje o mirnem okolju, priložnostih za kolesarjenje, spoznavanju tradicije pridelave soli ...

Danes in v prihodnjih dneh bodo za orodje poprijeli še ostali solinarji. Približno 30 jih je zaposlenih v podjetju Soline, ki vse leto vzdržujejo solna polja, popravljajo nasipe, skrbijo za pretakanje vode in druga dela, ki so nujna, da lahko poleti žanjejo pridelek. Poleg njih bele kristale nabira še med 20 in 30 najemnikov solnih polj, pravi vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc.

Letos bodo sol poželi na 26 solnih poljih, vsako od njih ima od 18 do 24 bazenov oziroma kavedinov. “Če bo sezona uspešna, bi lahko nabrali od 4000 do 5000 ton. Če naberemo 2000 ton, bi bilo to en kilogram za vsakega Slovenca,” računa Sovinc in tudi tako spodbuja k uporabi domače, tradicionalno pridelane soli iz Sečoveljskih solin. To sicer prodajajo po vsem svetu, v 20 državah od Japonske do Amerike, in ugotavljajo, da je kakovostna sol vse bolj cenjena.

Vsak kilogram soli morajo solinarji najprej pograbiti na kupe, jo nato z lopato naložiti na lesene vozičke, po ozkih tirnicah potisniti do odcejalne površine in tam spet ročno razložiti. Sol se nato na kupu nekaj dni odceja, od tam jo prepeljejo v skladišče, kjer čaka na pakiranje. “Sol, ki jo bodo solinarji poželi v teh dneh, bo jeseni pripravljena za pot na trgovinske police,” napoveduje Sovinc. Trenutno prodajajo še sol, ki so jo pridelali pred dvema letoma, ko je je bilo na srečo toliko, da so zaloge zadostovale tudi za deževno leto.

HELENA RACE


Najbolj brano