Češenj ne bo zmanjkalo

V Goriških Brdih se bo v soboto s športnimi prireditvami začel tradicionalni, že 49. praznik češenj, osrednji dogodki pa bodo prihodnji vikend. Rdeča nit letošnjega praznika je slovenska nadaljevanka Ena žlahtna štorija, ki so jo posneli v Brdih. Praznik češenj letos zaznamuje tudi zelo bogata letina.

Utrinek iz lanskega praznika češenj Foto: Leo Caharija
Utrinek iz lanskega praznika češenj Foto: Leo Caharija

GORIŠKA BRDA > Sadjarji v Goriških Brdih imajo češnje zasajene na približno 150 hektarjih. "Letošnja letina je zelo dobra. Dozorelo je okoli osem ton češenj na hektar. Res je, da smo imeli letos srečo z vremenom. Ni bilo veliko dežja, niti pozebe. Češnje pa so tudi zdrave in jih ni napadel noben škodljivec," je na novinarski konferenci povedal Radovan Jelin iz Združenja sadjarjev Brda.

Cene so zelo različne, od treh do šestih evrov za kilogram. Sadjarji največ češenj skušajo prodati na tržnicah in pa doma na kmetijah. V Brdih prevladujejo vinogradi, sadjarstvo pa se je pred desetimi leti začelo počasi opuščati, predvsem zato, ker sadja niso mogli več prodati po dobri ceni.

Češenj bo v izobilju tudi na letošnjem prazniku. Organizatorji za soboto napovedujejo dobrodelno nogometno druženja Vrabček upanja na nogometnem igrišču v Vipolžah, v Ljubljani pa bo potekal 20. češnjevega kolesarskega maratona. Planinsko društvo Brda za nedeljo pripravlja Pohod od češnje do češnje, ki bo pohodnike popeljal po vaseh in vinogradih, kjer so snemali nadaljevanko Ena žlahtna štorija. Prav tako v nedeljo bo vrata svojih vinskih kleti odprlo 26 briških vinarjev.

Za prihodnji vikend, od 12. do 14. junija, pripravljajo osrednje dogodke letošnjega praznika. Izbrali bodo najtežjo češnjo, kronali novo kraljico češenj in pripravili briško poroko, ki bo letos v znamenju tanga. Letošnji praznik češenj se bo končal s tradicionalno povorko vozov, na katerih bodo predstavili stare briške običaje na temo kulinarike. Tokratna novost je maskota češnjica oziroma črešnjica, kot ji pravijo domačini.

STA


Najbolj brano