Več kot štirje ekspresi lahko škodijo zdravju

Zaužitje več kot 400 miligramov kofeina dnevno oziroma več kot štirih ekspresov ali mešanice kave, gaziranih pijač s kofeinom in energetskih napitkov lahko škodi zdravju.

Zaužitje več kot 400 miligramov kofeina dnevno oziroma več 
kot štirih ekspresov ali mešanice kave, gaziranih pijač s 
kofeinom in energetskih napitkov lahko škodi zdravju. Foto: Wikipedia
Zaužitje več kot 400 miligramov kofeina dnevno oziroma več kot štirih ekspresov ali mešanice kave, gaziranih pijač s kofeinom in energetskih napitkov lahko škodi zdravju. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Prevelika količina kofeina pa bi lahko še posebej škodila nosečnicam in mlajšim od 18 let, danes opozarja Evropska agencija za varnost hrane (Efsa).

Efsa je zaradi tega priporočila, da se določijo dnevne količine, po katerih bi zaužiti kofein iz različnih prehranskih virov lahko obravnavali kot tveganje za zdravje, predvsem pri kardiovaskularnih težavah. V sporočilu je agencija še poudarila, da so tokrat prvič na ravni EU ocenili tveganje, ki ga v različnih prehrambenih virih predstavlja kofein.

V sedmih izmed 13 držav, ki jih je preučevala Efsa, del prebivalstva užije več kot 400 miligramov kofeina dnevno. Vodi Danska, kjer delež prekomernih pivcev kofeina znaša 33 odstotkov odraslih, sledita Nizozemska, kjer je takih 17,6 odstotka, in Nemčija, kjer jih je 14,6 odstotka. V Belgiji preveč kofeina užije 10,4 odstotka prebivalstva, na Švedskem devet odstotkov in v Franciji 5,8 odstotka.

Za odraslega je Efsa količino brez tveganja postavila pri 400 miligramih dnevno, en ekspreso pa vsebuje med 70 in 100 miligramov kofeina, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil tiskovni predstavnik Efse.

Ko gre za nosečnice, pa je Efsa mejo postavila pri 200 miligramih dnevno. S tem naj bi se izognili škodljivim učinkom na zarodek. Pri otrocih in mladostnikih medtem količina zaužitega kofeina ne bi smela presegati treh miligramov na kilogram telesne mase. Otroci in mladostniki so kofeinu še posebej izpostavljeni zaradi uživanja energetskih napitkov in gaziranih pijač, kot je kokakola.

“Tveganje za zdravje ni ogromno, a obstaja. Glavo sporočilo je, da se morajo potrošniki zavedati različnih virov kofeina poleg kave,” je še povedal neimenovani tiskovni predstavnik Efse.

Efsa se je vnovične preučitve že obstoječih podatkov lotila na zahtevo Evropske komisije. Kot so zapisali pri agenciji, je več članic EU izrazilo zaskrbljenost zaradi škodljivih učinkov uživanja kofeina, predvsem pri kardiovaskularnih boleznih, težavah osrednjega živčevja, na primer prekinjenem spancu in tesnobi, ter morebitnih tveganjih za zdravje zarodka.

STA


Najbolj brano