Umetnik na pisanem potovanju

V galeriji v Vipavskem Križu se z razstavo risb, slik, grafik in fotografij s potovanja po Socotri, otoku pri Jemnu, predstavlja Branko Jazbar. Razstava nadaljuje cikel avtorjevih občutenj, doživetij in spominov na potovanja po oddaljenih kotičkih sveta.

Osrednji Jazbarjev motiv je tokrat triptih znamenite 
puščavske rože, zmajevega in stekleničastega drevesa.
Osrednji Jazbarjev motiv je tokrat triptih znamenite puščavske rože, zmajevega in stekleničastega drevesa. 

VIPAVSKI KRIŽ >Upokojeni učitelj likovne vzgoje številnih generacij vipavskih osnovnošolcev in ajdovskih gimnazijcev, slikar, grafik, kaligraf, fotograf, oblikovalec, športnik in zadnja leta gornik ter popotnik, vse to je Branko Jazbar iz Ajdovščine.

Zadnjih deset let svojo gorniško in popotniško strast združuje s slikarskim doživljanjem in občutenjem oddaljenih kotičkov sveta. Te poskuša z razstavami približati tudi domačemu občinstvu. Po Impresijah izpod Himalaje, Med Aborigini in Maori ter Afriških avanturah se trenutno v galeriji v Vipavskem Križu predstavlja z deli, ki prinašajo njegove zaznave, doživetja in spomine na popotovanje po čarobni Socotri.

“Otok sreče” v Indijskem oceanu, ki sodi pod okrilje Republike Jemen, je obiskal dvakrat, in kot pravi sam, je med potovanjem po prvinski pokrajini pustil, da sta se v njem združili obe dimenziji, popotniška in slikarska.

“Nekaj časa vodi potovanje tebe, potem spet ti vodiš in usmerjaš risanje, slikanje. Ne zgodi se, da bi šel samo potovat. Že vnaprej vem, da bom po vrnitvi pripravil album, film in razstavo,” svoje popotniško raziskovanje in ustvarjanje opisuje Jazbar. Ljudje in narava sama, tako živa kot neživa, se ga na poteh v oddaljenih deželah in civilizacijah najbolj dotaknejo. In ti motivi so v ospredju tudi na aktualni razstavi Socotra. Tokrat avtor doživetja prvič predstavlja v različnih likovnih govoricah. Razstava namreč vsebuje slike v tehniki akrila, risbe, avtorsko obarvane grafike in fotografije. Kljub temu pa Jazbar, kot v spremnem besedilu ugotavlja likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ostaja slikar, ki ljubi barvo in prisega na njeno izrazno, sugestivno in simbolno moč. V ospredje tokratnega slikarskega dela razstave je avtor postavil zanimiv preplet motivov stekleničastega drevesa, zmajevega drevesa in puščavske rože, ki so ga na Socotri še posebej pritegnili.

Anamarija Stibilj Šajn ob tem še dodaja: “Čeprav je avtor popisovalec, ki v svojih tokratnih delih izkazuje posebno afiniteto do rastlinskega sveta, v likovne zapise vključuje tudi svoj intimni predstavitveni svet, svojo likovno izvirnost in domišljijo.”

Razstava je v Vipavskem Križu na ogled do nedelje.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano