Mercata in Splošna plovba ostajata vsaka na svojem bregu

Mercata v stečaju in Splošna plovba se včeraj na koprskem sodišču nista uspeli poravnati in bo zato o tožbenem zahtevku, ali je Splošna plovba Mercati dolžna plačati 51 milijonov evrov za njihov izstop iz družbe, odločalo sodišče. S pravdo nastajajo vse večji stroški, stečajni upravitelj Mercate Branko Đorđević pa priznava, da denarja za to nimajo.

Branko Đorđević
Branko Đorđević 

KOPER > “Mislim, da sem se prav odločil, da s pravdo nadaljujemo, saj Mercata nima skoraj nobenega premoženja, s katerim bi lahko poplačali upnike in je ta pravda, v kolikor bomo uspešni, edini možen vir poplačila upnikov,” priznava stečajni upravitelj Mercate Branko Đorđević. Upa, da bo z upniki Mercate in Splošno plovbo do naslednjega naroka na sodišču uspel najti rešitev, da pravdo zaključijo.

Kot je pojasnil za Primorske novice, bo že naslednji teden objavil predlog za zbiranje nezavezujočih ponudb in bo še enkrat poskušal prodati Mercatin delež v Splošni plovbi. Da bo uspešen, pa ne verjame niti sam. “Edini, ki lahko ta delež kupi, je sedanji družbenik Splošne plovbe in tako postane 100-odstotni lastnik. Če se kdo drug odloči za nakup in prevzame tožbo, zelo tvega,” pravi Đorđević. Za poplačilo Mercatinih upnikov bi potreboval dobrih 31 milijonov evrov, na kakšno ceno pri prodaji deleža pa bi upniki pristali, ne zna oceniti.

Pred razpravno dvorano je Đorđević izmenjal kar nekaj ostrih besed z enim od upnikov Mercate, Rolandom Krajnikom, ki je Đorđeviću očital, da slabo dela in da bo celo predlagal, da ga zamenjajo, ker še vedno razmišlja, da bi Mercatin delež v Splošni plovbi prodal. Krajnik je prepričan, da novemu lastniku ne bi bilo v interesu nadaljevati pravdo, kar je zanj nedopustno, češ, da je v Mercati že zgubil dovolj denarja. “Gospod Krajnik tukaj nastopa kot upnik in kot delničar in mu je v interesu, da dobi denar na obeh straneh. Ampak če sem iskren, se redkokdaj zgodi, da bi bili v stečajnem postopku 100-odstotno poplačani vsi upniki, kaj šele družbeniki. Če se lahko kako dogovorimo, nima smisla trmasto vztrajati pri pravdi,” razmišlja Đorđević in dodaja, da bo upnike Mercate pozval, naj mu založijo vsaj milijon ali dva evrov, da lahko sploh nadaljujejo pravdo. “Že do zdaj so stroški pravde presegli stečajno maso, pa še danes so na naroku nastali dodatni stroški,” je zaskrbljen stečajni upravitelj. Prepričan je, da je najslabše čakati na odločitev sodišča, saj imata po njegovem mnenju obe strani svoj prav. “Treba je najti primerno ceno za vse sodelujoče in stvar se lahko zelo hitro reši. Trmarjenje z ene in druge strani nima smisla.”

Včeraj je na koprskem sodišču v pravdo proti Splošni plovbi želela vstopiti tudi družba Adria Capital Koper, večinska lastnica Mercate. Sodišče o tem še ni odločilo. Pooblaščenci Splošne plovbe iz odvetniške družbe Starman Velkaverh so temu oporekali in tudi sicer tožbeni zahtevek v celoti zavračajo. “Stečajni upravitelj nima nobenega razloga, da vztraja pri tožbi, ker lahko delež proda ali pa ga unovči po stečajnih postopkih. Če tega ne bi uspel, naj ga izroči upnikom. V vsakem primeru bo zanj lahko dobil le tržno vrednost,” pravi odvetnik Janez Starman.

Naslednji narok je predviden septembra. Koprsko sodišče pa je vmes v omenjeni pravdi z delno sodbo, ki je postala pravnomočna, že odločilo, da Mercata povračila za izstop ne more zahtevati od Petra Doehleja in Pomorske družbe, ker so bili sklepi skupščine zakoniti. Mercata mora tako samo zaradi tega poravnati 330.000 evrov stroškov, ki jih po zatrjevanju stečajnega upravitelja nima.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano