Dežela terana in še marsičesa

Vasi Tomaj, Križ, Šepulje ter Grahovo in Filipčje Brdo pripravljajo v soboto že 11. prireditev V osrčju dežele terana.

 Dežela terana vabi predvsem z domačnostjo. Foto: Bogdan Macarol
Dežela terana vabi predvsem z domačnostjo. Foto: Bogdan Macarol

TOMAJ > Prireditev vasi v krajevni skupnosti Tomaj se bo pričela ob 13. uri na domačiji Bole v Križu z nastopom Kraške pihalne godbe in folklorne skupine KD Borjač, nagovori sežanskega župana Davorina Terčona, podpredsednice KS Tomaj Julije Patajac Kosmač, kraljice terana Katrin Štoka, Livija Jakomina iz slovenskega reda vitezov vina in Tomislava Kovačiča iz evropskega reda vitezov vina. Razglasili bodo tudi zmagovalno in viteško vino odprtih domačij prireditve.

Teh bo letos dvanajst, kar je sicer nekoliko manj kot lani. Največ jih bo v Tomaju, kjer dela sedmim vinarjem (Izidor Škerlj, Kmetija Petelin-Rogelja, Marko Pupis, Bogomil Starc, Boris in Igor Škerlj, Aleš Štolfa, Rado Šperne) družbo sirar Matjaž Žerjal. V Križu bo poleg Boletove odprta še vinska klet pri Starčih Milene in Bogdane Tavčarja, na Filipčjem Brdu domačija Zlate in Mirka Benčiča, na Grahovem Brdu pa vinska klet Marka Mahniča.

Vse domačije bodo obiskovalce sprejemale od 14. do 19. ure, “vstopnica” vanje bo etui s kozarcem. Poleg pokušine vina pripravljajo tudi številne predstavitve - od kovaške obrti, naravne kozmetike in pridelave ajde do video prikaza trgatve. Na ogled bodo tudi slike Jasmine Rojc in fotografije Bogdana Macarola, na kar treh domačijah pa slike v tehniki zemlja na juti Marjana Miklavca na temo Krasa.

Na Tončinovi domačiji v Križu bodo predstavili knjigo Sodobna žganjekuha in priprava likerjev, katere soavtorica je Milena Štolfa, in knjižico Okusi dišečega Krasa. Jasna Majda Peršolja pa bo spregovorila o bogati zakladnici ljudskega znanja o zdravilstvu. In kot se za teranovo deželo spodobi, bo enolog Boštjan Zidar na kmetiji Tavčar v Križu pripravil delavnico na temo Odkrivanje srčnosti terana.

Večino popoldneva bodo odprte vse tri lokalne cerkve v Križu in Tomaju, Kosovelova domačija, marsikdo se bo sprehodil tudi do groba Srečka Kosovela na tomajskem pokopališču ali po njegovi poti.

Zaključek letošnje prireditve bo zvečer na Grahovem Brdu.MUZ


Najbolj brano