Navijači napadajo tudi odbojkarice

Koprčanka Marina Cvetanovič je pri 29 letih steber slovenske odbojkarske reprezentance. Kot profesionalna igralka se je preizkusila v Franciji, Romuniji, na Poljskem in v Italiji, kjer je doživela celo napad navijačev.

Marina Cvetanovič: “Če zmagaš, si car, če pa 
izgubiš ali pa  če v gosteh premagaš nekoga, ki se 
ima za boljšega, to navijači vzamejo kot osebni 
napad  nanje. Vse je zelo čustveno in včasih tudi 
nasilno.”
Marina Cvetanovič: “Če zmagaš, si car, če pa izgubiš ali pa če v gosteh premagaš nekoga, ki se ima za boljšega, to navijači vzamejo kot osebni napad nanje. Vse je zelo čustveno in včasih tudi nasilno.”  

AVERSA > Aversa se imenuje mestece na jugu Italije. Gre pravzaprav za predmestje Neaplja, kjer si je kruh pri tamkajšnjem italijanskem A-2 ligašu služila Koprčanka Marina Cvetanovič. Za ekipo, ki je v končnici zasedla šesto mesto, je igrala vse prvenstvo in na tekmo v poprečju dosegla 14 točk.

Po športni plati je Cvetanovičeva z razpletom zadovoljna: ”Sezona v A-2 ligi je bila sicer dolga in težka, a sem vesela, da sem jo zdržala zdrava, čeprav sem igrala na drugem položaju: namesto sprejemalke sem prevzela vlogo napadalke. Pritisk je bil vso sezono velik, saj so od nas najprej pričakovali celo napredovanje v A-1 ligo, a se je ob nekaj poškodbah soigralk in izenačenosti lige, kjer so se presenečenja kar vrstila, pokazalo, da je šesto mesto lep dosežek. Ne nazadnje se je Aversa šele lani uvrstila v A-2 ligo in je bila v prejšnji sezoni predzadnja.”

A-2 liga je sicer po potovanjih celo napornejša od A-1 lige, kjer so klubi skoncentrirani v severni in srednji Italiji. Koprčanka je spoznala deželo naših zahodnih sosedov od juga Apeninskega polotoka (Caserta) do Dolomitov (Bocen). Najslajša in obenem najbolj dramatična je bila zmaga njene Averse v Caserti: “Italijanski jug pravzaprav ni Italija, kot jo poznamo pri nas. Ljudje so običajno zelo gostoljubni in si vzamejo čas zate, ampak, ko gre za športni uspeh, vse jemljejo zelo osebno. Če zmagaš, si car, če pa izgubiš ali pa če v gosteh premagaš nekoga, ki se ima za boljšega, to navijači vzamejo kot osebni napad nanje. Vse je zelo čustveno in včasih tudi nasilno. Po naši zmagi v Caserti so nas navijači prav po nogometno napadli. Uspeli smo se umakniti slačilnice, nato pa nas je domov pospremila policija.”

Napol praznih tribun ali gledališkega vzdušja ni bilo nikjer, kar Cvetanovičevo posebej navdušuje: “Odbojko v Italiji spremljajo povsod. Naša dvorana je bila vso sezono razprodana in tudi na gostovanjih se je slika ponavljala. V majhni Aversi so nas ljudje na ulicah pozdravljali, igralke mlajših selekcij kluba pa so bile zelo vesele, če smo se ob srečanjih malo ustavili in poklepetali. Takšno vzdušje te še posebej spodbudi v igri. Zato ostaja Italija tudi v prihodnji sezoni prva izbira, čeprav v profesionalizmu nikoli ne veš, kaj bo.”

29-letna Koprčanka Marina Cvetanovič je pri 188 centimetrih enako uspešna tako na položaju sprejemalke kot v vlogi klasične napadalke. Pot jo je iz domačega kluba vodila v mariborsko NKBM, v Hit Novo Gorico in leta 2009 v tujino. Tam je igrala za francoski Istres, za romunski Bacau in za poljsko Muzyno. V Italiji si je služila kruh pri Pavii, Giavenu, Forliju in letos pri A2 ligašu Aversi.

V klubu so sicer za igralke dobro poskrbeli. Plače so bile redne, imele so stanovanja 15 minut vožnje od dvorane, avtomobile, organizirano prehrano, vendar pa na italijanskem jugu presenečenj ne manjka, opozarja Primorka: “Ker smo stanovale blizu vojaške baze sil Nato in so okoli naše soseske stalno patruljirali vojaki, smo se čutile zelo varne, po tem pa se je začelo. Najprej so eni kolegici ukradli luči na avtu, nato je druga ostala brez vseh štirih koles, ena pa celo brez vozila. Potem smo postale bolj pazljive, a se ni več zgodilo nič hujšega - če izvzamemo posebno šolo vožnje, ki tam velja. Prometnih znakov ne upošteva nihče, prednost ima tisti, ki si jo vzame, v krožnih križiščih pa moraš ustaviti, da druge avtomobile spustiš vanje.”

Kljub vsemu se je v okolico Napolija vredno vrniti, pravi Marina Cvetanovič, ki je v vsej sezoni komajda našla nekaj uric za skok na bližnje plaže, do neapeljskih znamenitosti in v nekaj restavracij, kjer dobre ponudbe ne moreš zgrešiti. Povsod se je dobro, tako da morajo športnice kar paziti na linijo.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano