Maratonka Žana Jereb najboljša na dobrodelnem teku

Slovenska maratonka Žana Jereb in Hrvat Robert Radojković sta zmagovalca slovenskega dela globalnega teka Wings For Life World Run, ki istočasno poteka po vsem svetu. Jerebova je od starta na Kongresnem trgu v Ljubljani pretekla dobrih 45 kilometrov, Radojković pa 69,35 kilometra.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Za primerjavo, lani sta zmagala David Pleše, ki je zmogel 59,74 km, Sylvie Tramoy pa 33,82 km. Slovenska trasa se je znova izkazala za hitro, saj je Radojković globalno zasedel enajsto mesto.

Tek, ki se je začel ob 13. uri, je hkrati potekal po 35 prizoriščih v 33 državah. Tekači ga končajo tedaj, ko jih prehiti eno od zasledovalnih vozil; ta so začela loviti udeležence pol ure po startu in so vsako uro vozila hitreje. Celoten izkupiček od prijavnin je namenjen fundaciji Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem poškodb hrbtenjače.

Etiopijec Lemawork Ketema je še drugo leto zapored zmagal v svetovnem merilu med tekači. V Avstriji, kjer so tekli od St. Pöltna, je pretekel rekordnih 79,9 kilometra; lani je tekel 78,57 km. Japonka Yuuku Watanabe pa je bila najboljša v ženski konkurenci, od domače Takashime je tekla 56,33 km.

Med približno 2000 nastopajočimi pri nas je bilo veliko znanih obrazov, tudi Borut Pahor, edini predsednik države, ki je častni pokrovitelj prireditve; zasledovalno vozilo ga je ujelo pri 22 kilometrih. Ta je v svoji drugi izvedbi skupaj privabila več kot sto tisoč tekačev po vsem svetu; lani je teklo 41 tisoč udeležencev, v Sloveniji pa okrog 1400.

Poleg Pahorja se je dobrodelnega teka udeležilo veliko slovenskih športnih asov, zdajšnjih in nekdanjih. Svoje osebne cilje so skušali prekositi nekdanji alpski smučar Jure Košir, svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar, deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak, kajakaš Peter Kauzer, triatlonca Matej Markovič in Miro Kregar, smučarska tekačica Vesna Fabjan, maratonca Roman Kejžar in Primož Kobe ter številni drugi.

STA


Najbolj brano