Iščejo sledi za požigalcem

“Po dogodku ga ni veliko videti. Se bolj umika in skriva. Sva se pa že srečala,” nam je o domnevnem požigalcu njegovega hleva pred dnevi povedal ovčerejec Stane Prosen. Na koprski policijski upravi so nam potrdili, da primer obravnavajo kot požig in še vedno iščejo informacije, ki bi jih pripeljale do požigalca.

Stane Prosen kaže ostanke nadstreška ob hlevu; najprej so zagorele bale sena pod prvim 
oknom, nato pa so plameni zajeli kmetijske stroje in seno nad njimi, na koncu pa ves objekt. Foto: Danijel Cek
Stane Prosen kaže ostanke nadstreška ob hlevu; najprej so zagorele bale sena pod prvim oknom, nato pa so plameni zajeli kmetijske stroje in seno nad njimi, na koncu pa ves objekt. Foto: Danijel Cek

ZABIČE > “Ovce še vedno kašljajo, ker so se tiste noči pošteno nadihale dima. V tej štali so zdaj starejša jagnjeta in odrasle ovce, k sreči pa imam v bližini še eno štalo, tako da imam ovce kam dati,” je pred dnevi povedal nekdanji bistriški župan, veterinar in ovčerejec Stane Prosen iz Ilirske Bistrice oziroma Kuteževega. Od propadle kmetijske zadruge je oba hleva ob grajski stavbi pred Zabičami kupil v začetku 90. let in od takrat ima pozimi v njih ovce. Poleti jih namreč žene na pašo v hribe nad Zabičami.

Prosen je pred nekaj meseci ob hlevih in grajskem poslopju na dražbi kupil nekaj hektarjev pašnikov, ki so po njegovem prepričanju vzrok za to, da je zgorel eden od njegovih dveh hlevov. Njegov nakup pašnikov naj bi namreč zelo razjezil manjšega ovčerejca, ki naj bi se prav tako potegoval za pašnike pred Zabičami.

Čeprav sta hleva in grajska stavba od vasi precej oddaljena, so bližnji sosedje k sreči opazili ogenj in rešili približno 60 ovac ter psa. Nesrečna žival je imela prekratko verigo, da bi se lahko umaknila pred ognjem, drugi pes na daljši verigi pa se je z opečenimi tacami rešil do prihoda ljudi.

Prve zagorele bale pod oknom

“Saj sem vedel, da bo zagorelo. To sem tudi povedal ljudem v bližini in jih prosil, naj bodo pozorni. Velikokrat sem se pripeljal opolnoči, ob dveh ali treh zjutraj pogledat, če je vse v redu. No, potem pa me je tiste noči klical sin in povedal, da gori. No, zdaj je narejeno, sem rekel,” pripoveduje Prosen. Ogenj mu je uničil traktor in vse ostale stroje (nakladalko, prikolico, koso, grablje…) ter vse seno, približno 25 ton.

Kriminalisti naj bi ugotovili, da so najprej zagorele bale sena pod nadstreškom, tik pod oknom hleva. Plameni so se nato pri tleh razširili na traktor in ostale stroje, v višino pa na lesen pod, nad katerim je bilo seno. Ko je to zagorelo, je zublje potegnilo še skozi okno v senik nad hlevom in katastrofa je bila neizbežna. Ovce v pritličju hleva je obvarovala plošča, ki pa je zdaj močno načeta z nekaj luknjami.

Šlo je za požig

“Zdaj se bo kmalu začela košnja. Treba je kupiti nov traktor, koso, nakladalko in vse ostale stvari. Nadstreška ne bom obnavljal, postavil bom le novo streho nad hlevom in zakrpal ploščo. Še vedno čakam predračun zidarjev,” je žalostno pripomnil Prosen, ki kljub svojim 77 letom ne namerava opustiti ovčereje. Med minulimi prazniki mu je električar znova urejal uničeno električno napeljavo, sam pa je z ovčarjem skrbel za ovce in jim dovažal seno.

Če bodo kriminalisti požigalca identificirali in mu uspeli dokazati dejanje, ga po kazenskem zakoniku čaka od enega do osem let zapora. Glede na to, da je požar uničil poslopje in stroje velike vrednosti (skoraj 100.000 evrov), pa bi ga lahko obtožili za požig po četrtem odstavku, po katerem je zagrožena kazen do desetih let zapora.

Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec nam je potrdila, da policija požar obravnava kot sum storitve kaznivega dejanja požiga. Očitno so kriminalistični tehniki zbrali dovolj ugotovitev, da so že izključili možnost samovžiga, napake na električni napeljavi ali kakšen drugi tehnični vzrok za požar ter se osredotočili na preiskovanje požiga. Po besedah Leskovčeve kriminalisti intenzivno nadaljujejo z zbiranjem informacij.

DANIJEL CEK


Najbolj brano