Predsednik Toga vodi po delnih izidih predsedniških volitev

Sedanji predsednik Toga Faure Gnassingbe se očitno lahko pripravi na tretji predsedniški mandat, saj po delnih rezultatih sobotnih predsedniških volitev močno vodi, je danes sporočila tamkajšnja volilna komisija. Z zmago bi Gnassingbe lahko podaljšal skoraj 50-letno vladavino svoje družine v tej majhni afriški državi.



Število predsedniških mandatov v Togu trenutno ni omejeno, 
a je opozicija že pozvala k omejitvi na dva mandata. Foto: Wikipedia
Število predsedniških mandatov v Togu trenutno ni omejeno, a je opozicija že pozvala k omejitvi na dva mandata. Foto: Wikipedia

LOME > Po podatkih volilne komisije je Faure Gnassingbe po desetini preštetih glasov osvojil 62 odstotkov in ima tako veliko prednost pred najbližjim zasledovalcem, Jean-Pierrom Fabrejem, ki mu je uspelo pridobiti 32 odstotkov glasov.

Le okoli polovica od 3,5 milijona volilnih upravičencev v Togu se je opravila na volišče, dodaja komisija, ki ima sicer pet dni časa, da sporoči končne izide. Volilna udeležba je bila tako precej nižja kot na zadnjih volitvah pred petimi leti, ko sta sodelovali skoraj dve tretjini volivcev.

Opazovalci so bili mnenja, da je majhna verjetnost, da bi Gnassingbe zgubil na volitvah, in še to samo v primeru visoke volilne udeležbe, kar pa se ni zgodilo.

Gnassingbe je na oblasti od leta 2005, ko je umrl njegov oče Gnassingbe Eyadema, in je zmagal na spornih volitvah istega leta, nato pa še pet let kasneje. Eyadema je Togu s trdo roko vladal od leta 1967 in je bil do svoje smrti najdlje vladajoči afriški voditelj.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je v Togo poslala 100 opazovalcev, ki so spremljali volitve. Ecowas je sporočil, da ni bilo večjih incidentov, ki bi “vplivali na integriteto volilnega procesa”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Na splošno so bile volitve 25. aprila svobodne, transparentne in organizirane na sprejemljiv način,” je povedal vodja opazovalne misije Amos Sawyer.

Gladek potek glasovanja je sicer pozdravil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je vse politične voditelje in dele družbe pozval, naj vzdržujejo miroljubno vzdušje, ki je prevladovalo med volilnim procesom.

Število predsedniških mandatov v Togu trenutno ni omejeno, a je opozicija že pozvala k omejitvi na dva mandata.

STA


Najbolj brano