Kitajska razmišlja o združevanju podjetij v velike konglomerate

Kitajska razmišlja o združevanju državnih podjetij v velike konglomerate - 112 največjih podjetij naj bi združila v približno 40 nacionalnih šampionov, je današnje poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzela francoska tiskovna agencija AFP. Za katera podjetja gre in kako hitro naj bi jih povezali, ni znano.

Kitajska razmišlja o združevanju državnih podjetij v velike 
konglomerate - 112 največjih podjetij naj bi združila v 
približno 40 nacionalnih šampionov. Foto: Wikipedia
Kitajska razmišlja o združevanju državnih podjetij v velike konglomerate - 112 največjih podjetij naj bi združila v približno 40 nacionalnih šampionov. Foto: Wikipedia

PEKING > V Pekingu želijo tako okrepiti konkurenčnost podjetij in preprečiti, da se spopadajo med seboj, zaradi česar jih veliko zaostaja za podobnimi podjetji iz tujine, je poročala Xinhua, ki se sklicuje na vire blizu vladne komisije za nadzor in upravljanje državnih podjetij.

Državna podjetja na Kitajskem še vedno prevladujejo v pomembnejših gospodarskih sektorjih, kot so energetika in telekomunikacije. Komunistična partija se je na rednem letnem zasedanju leta 2013 sicer zavezala, da bodo zmanjšali vlogo države v drugem največjem nacionalnem gospodarstvu na svetu in da bodo večjo vlogo prepustili trgu.

Največja kitajska proizvajalca vlakov v državni lasti - China CNR in CSR Corporation - sta že lani napovedala, da se bosta združila v velik konglomerat, da bosta lažje tekmovala s tujimi konkurenti. O podobnem načrtu se je v začetku letošnjega leta šušljalo tudi v primeru največjih naftnih družb v državi Sinopec in China National Petroleum Corporation, a sta načrt o združitvi zanikali.

Kitajska je lani zabeležila 7,4-odstotno gospodarsko rast, kar je najslabši rezultat v zadnjih 24 letih. Letos naj bi se kitajski bruto domači proizvod okrepil za sedem odstotkov.

STA


Najbolj brano