Evropski poslanci o konkretnih ukrepih glede beguncev v Sredozemlju

Evropski poslanci bodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki se bo začelo danes popoldne, zahtevali konkretne ukrepe, ki bodo naredili konec množičnemu umiranju migrantov v Sredozemlju.

Evropski poslanci bodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zahtevali konkretne ukrepe, ki bodo naredili konec 
množičnemu umiranju migrantov v Sredozemlju. To bo tema 
tokratne osrednje razprave s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v sredo dopoldne, poslanci pa bodo sprejeli tudi resolucijo.  Foto: STA
Evropski poslanci bodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zahtevali konkretne ukrepe, ki bodo naredili konec množičnemu umiranju migrantov v Sredozemlju. To bo tema tokratne osrednje razprave s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v sredo dopoldne, poslanci pa bodo sprejeli tudi resolucijo.  Foto: STA

STRASBOURG > To bo tema tokratne osrednje razprave s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v sredo dopoldne, poslanci pa bodo sprejeli tudi resolucijo.

Razprava se bo verjetno osredotočila na akcijski načrt v desetih točkah, ki ga je pred tednom dni - potem ko je ob obali Libije potonilo 800 migrantov - predstavila Evropska komisija, ter na sklepe četrtkovega izrednega vrha EU o begunski krizi v Sredozemlju.

Evropski voditelji so sprejeli politične zaveze za reševanje beguncev, preprečevanje smrtonosnih potovanj čez Sredozemlje z ukrepanjem proti tihotapcem z ljudmi ter za bolj solidarno obravnavo beguncev med članicami. A veliko podrobnosti je ostalo nedorečenih in človekoljubne organizacije so kritično ocenile, da so voditelji izpustili priložnost za resnično spremembo.

Evropski parlament že dolgo poudarja, da lahko EU na izziv nezakonitega priseljevanja ustrezno odgovori le s skupno evropsko politiko zakonitega priseljevanja in azila, sistemom pravične in solidarne razdelitve beguncev med državami članicami ter z občutno več denarja za reševalne operacije v Sredozemlju.

Na dnevnem redu evropskih poslancev bodo znova tudi plastične vrečke oziroma to, kako zmanjšati njihovo porabo, ki močno obremenjuje okolje. V skladu z novimi pravili, o katerih bodo poslanci glasovali v torek, bodo imele države članice dve možnosti: ali da letno porabo lahkih vrečk na državljana zmanjšajo na 90 do leta 2019 in 40 do leta 2025 (leta 2010 jih je povprečen Evropejec porabil kar 198 na leto), ali pa da z letom 2018 prepovejo njihovo brezplačno razdeljevanje v trgovinah.

Prav tako v torek bodo poslanci razpravljali in glasovali o uporabi alternativnih goriv. Med parlamentom in državami članicami je bil dosežen načelni dogovor, po katerem bi omejili proizvodnjo biogoriv iz poljščin, ki so sicer namenjene prehrani, ter pospešili prehod na alternativne vire, kot so odpadki, in nove vire, kot so morske alge.

V torek bo na vrsti še glasovanje o uvedbi sistema eCall, ki bo omogočal hitrejši prihod reševalcev na kraj prometne nesreče. V skladu z novimi pravili bo morala biti od 31. marca 2018 v vseh novih avtomobilih in lahkih dostavnih vozilih serijsko vgrajena posebna naprava, ki bo v primeru prometne nesreče sama obvestila reševalne službe.

V razpravi v sredo bo parlament ocenil napredek BiH in Albanije na njuni poti v EU. Resoluciji, o katerih bo glasovanje v četrtek, politike obeh držav med drugim pozivata k vključujočemu, konstruktivnemu in trajnemu dialogu ter boljšemu sodelovanju. V obeh državah so tudi nujni reforme, boj proti korupciji in depolitizacija javne uprave.

Še ena tema na dnevnem redu bo nova varnostna strategija oziroma agenda EU, ki določa ključne prioritete in ukrepe v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in kibernetskemu kriminalu za obdobje 2015-2020. O tem bodo poslanci govorili v torek popoldne - takoj po tem, ko bo komisija potrdila svoj predlog na to temo.

V resoluciji decembra so poslanci pozvali k tesnejšemu sodelovanju in učinkovitejši izmenjavi relevantnih podatkov in informacij med državami ter k boljši izrabi že obstoječih varnostnih orodij in zakonov, preden se uvajajo novi. Posebej so izpostavili, da morajo vsi instrumenti spoštovati načelo sorazmernosti in zaščito osebnih podatkov.

S tem je povezana še ena tema, tako imenovane pametne meje, o kateri je ena od dveh poročevalcev evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). Gre za kombinacijo novosti, ki zadevajo preverjanje potnikov iz tretjih držav ob njihovem vstopu v območje schengna. Te naj bi - vsaj po zatrjevanju Evropske komisije - naredile evropske meje varnejše in obenem atraktivnejše, saj bi omogočile hitrejše prečkanje mej tistim, ki pogosto prihajajo v EU, a poslancem se odpira vrsta vprašanj in dvomov. Razprava o tem bo v torek.

STA


Najbolj brano