Evropska komisija bo poslabšala gospodarsko napoved za Grčijo

Evropska komisija bo poslabšala gospodarsko napoved za Grčijo, ki s posojilodajalci še ni našla skupnega jezika glede priprave programa reform v zameno za preostanek finančne pomoči.

Evropska komisija bo poslabšala gospodarsko napoved za 
Grčijo, ki s posojilodajalci še ni našla skupnega jezika glede 
priprave programa reform v zameno za preostanek finančne 
pomoči.
Evropska komisija bo poslabšala gospodarsko napoved za Grčijo, ki s posojilodajalci še ni našla skupnega jezika glede priprave programa reform v zameno za preostanek finančne pomoči. 

BERLIN > “Pozimi smo Grčiji za letos napovedovali 2,5-odstotno rast. Naša spomladanska napoved bo bolj pesimistična,” je Atenam zažugal evropski komisar Valdis Dombrovskis.

Bruselj je v začetku februarja izhajal iz ocene, da bodo Atene kljub novi skrajno levi vladi premierja Aleksisa Ciprasa nadaljevale z reformami in proračunsko disciplino, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa takrat pojasnil evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

A zdaj je uspešen zaključek tekočega programa pomoči Grčiji negotov. Dombrovskis je ob tem opozoril na finančni položaj Grčije. “Seveda vemo, da postaja likvidnostna situacija v Grčiji vedno težja,” je za današnjo izdajo nemškega Handelsblatta dejal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evro in socialni dialog.

Na neformalnem zasedanju evrskih finančnih ministrov minuli konec tedna v Rigi glede reševanja grške krize ni prišlo do preboja. To je bilo sicer pričakovano, je pa v javnosti precej odmevalo domnevno zelo veliko nezadovoljstvo ministrov z grškim kolegom Janisom Varufakisom. Slovenski finančni minister Dušan Mramor naj bi po poročanju medijev, tudi Financial Timesa, izpostavil celo, da potrebujejo za Grčijo plan B.

Avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je nato sicer izrazil prepričanje, da bo v naslednjih tednih prišlo do dogovora, a kot danes poroča dpa, poigravanja z mislimi o planu B, ki bi lahko vključeval tudi izstop Grčije iz območja evra, po dramatično zaostrenem finančnem položaju v Grčiji niso več tabu.

Grčija mora v zameno za preostanek mednarodne finančne pomoči v višini 7,2 milijarde evrov pripraviti obsežen program reform. Rok za to se je že nekoliko podaljšal; po najnovejših napovedih naj bi kompromis vendarle dosegli najpozneje do konca junija.

Cipras je pred volitvami Grkom obljubljal konec bolečega varčevanja in evropskega diktata, a se je kmalu soočil s popolnoma drugačnimi povolilnimi okoliščinami. V Bruslju in drugih evropskih prestolnicah za grške ideje niso pokazali posluha, zato Atene v zadnjih dneh iščejo tudi nekoliko bolj inovativne rešitve za krpanje proračunske luknje.

Grški parlament je v petek denimo odobril prenos denarnih rezerv z grškega javnega sektorja na centralno banko. Ta odlok se nanaša na približno 1400 javnih institucij, vključno z bolnišnicami in univerzami, rezerve pa bodo v prihodnjih dveh tednih porabili za pokritje nujnih potreb države.

Grčija mora v prihodnjih tednih poplačati imetnike državnih obveznic in druge obveznosti, vključno z 950 milijoni evrov, ki jih mora maja vrniti Mednarodnemu denarnemu skladu, za plače v javnem sektorju in pokojnine pa potrebuje 1,7 milijarde evrov.

Cipras je vse bolj nepriljubljenega ministra Varufakisa danes postavil nekoliko 'na stran'. Imenoval je namreč novo pogajalsko ekipo za pogovore z mednarodnimi posojilodajalci, pri čemer je dal več odgovornosti glavnemu vladnemu govorcu za gospodarske zadeve Evklidu Cakalotosu, na Oxfordu izobraženemu ekonomistu in profesorju, ki bo zdaj vodil pogajalsko ekipo.

STA


Najbolj brano